Annette van Trigt en Floris Voorink.
Annette van Trigt en Floris Voorink. Foto: Bastiaan Miché

Sportinvesteringsfonds Hilversum trapt af

Sport

HILVERSUM - Het wensenlijstje van de verschillende sportverenigingen om de eigen accommodaties op te knappen was lang, ontdekte sportwethouder Floris Voorink vier jaar terug. Financiële steun kon hij echter niet geven. "En als je dat iedere keer moet vertellen aan die verenigingen, word je dat snel zat", zegt de VVD'er. Met de Stichting Sportinvesteringsfonds Hilversum moet het voor de clubs gemakkelijker worden om hun wensen te realiseren.

Woensdagavond gaf de gemeenteraad groen licht voor het fonds. Dat was overigens geen verrassing. Nagenoeg alle partijen hadden al aangegeven het voorstel te steunen. Floris Voorink en stichtingsvoorzitter Annette van Trigt konden daarom dinsdag al het een en ander vertellen over het voor Nederland unieke fonds, waarbij 22 verenigingen (70 procent van het totaal) zijn aangesloten. Zij hebben allemaal een eigen accommodatie. Het gaat dus vooral om hockey-, voetbal- en tennisverenigingen en ook de GAC (atletiek) en Tromp (roeien) behoren tot de club.

Tot nu toe was het zo dat als zij iets wilden met hun accommodatie, het lastig was om geld te lenen bij een bank. Door deel te nemen aan het nieuwe fonds dragen de sportverenigingen 1 procent van hun contributie af met een maximum van 4.000 euro. Het bedrag dat zij inbrengen, blijft overigens van hen. Bij elkaar opgeteld dragen de clubs nu zo'n 45 mille bij. De gemeente zet de verdubbelaar in waardoor het eindbedrag per jaar uitkomt op zo'n 90.000 euro.

Belangrijk voordeel is dat de sportclubs die investeren met dit fonds gemakkelijker geld kunnen lenen en tegen een lager rentetarief dan de reguliere markt. En zeker als de rente weer stijgt kan dat duizenden euro's voordeel opleveren, is de gedachte. Bovendien kunnen er nu voor miljoenen plannen worden gerealiseerd, die anders niet of veel moeilijker zouden slagen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant