Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Broertjes wil fout pand sneller kunnen sluiten

Politiek

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes wil sneller - zonder gedoe - panden kunnen sluiten als er sprake is van zogenaamde ondermijnende activiteiten. Daarom ligt er een voorstel aan de gemeenteraad van Hilversum om de algemeen plaatselijke verordening aan te passen. Doel is om criminele activiteiten te kunnen stoppen.

Denk hierbij aan heling, witwassen, het aantreffen van vuurwapens, arbeidsuitbuiting, illegale gokactiviteiten en het faciliteren van criminele activiteiten zoals bij growshops. "Ik maak mij sterk voor veilige buurten", aldus Broertjes. "Daarbij hoort een harde aanpak van overlast en criminaliteit. Als duidelijk is dat er in een pand gehandeld wordt in drugs of er andere ondermijnende activiteiten plaatsvinden, wil ik een pand sneller kunnen sluiten."

In het Integraal Veiligheidsplan 2018-2022 van de gemeente Hilversum is de aanpak van ondermijning een belangrijke punt. Onderdeel van die aanpak is het sluiten van panden die een gevaar zijn voor de openbare orde. Criminele ondermijnende activiteiten verplaatsen zich steeds vaker naar vergunningsvrije horeca of verenigingsgebouwen en winkels.

Daarom ligt er nu een voorstel aan de gemeenteraad om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Sluiting van een pand gebeurt zorgvuldig, aldus de gemeente, en is gerechtvaardigd als er sprake is van aanhoudende en ontoelaatbare overlast. "De bevoegdheid om een gebouw of meerdere gebouwen te sluiten is ingrijpend en daarom een uiterst middel. Verder gaat het om een tijdelijke sluiting, variërend van zes maanden tot maximaal 1 jaar."

Ondermijning
Bij ondermijning gaat het om vormen van georganiseerde criminaliteit die zich manifesteren door een bedreigende uitstraling naar de (woon)omgeving. Denk aan fraude, corruptie, afpersing, drugs, witwassen, oplichting en belastingontduiking. Deze criminaliteitsvormen zijn de voorbode van faillissementen, grof geweld, verloederde buurten, bange ambtenaren, verziekte bedrijfstakken, onveilige horeca, aantasting van het gemeentebestuur, verwevenheid onder- en bovenwereld en onaantastbare criminelen.

De gemeente Hilversum werkt samen met het Openbaar Ministerie, de politie, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) en andere gemeenten om de ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Vanuit de regionale aanpak wordt gemeenten geadviseerd het instrumentarium uit te breiden om panden en erven te sluiten waar criminele activiteiten en of zware overlast plaatsvindt.

Uit de krant