Net geen confrontatie tussen KOZP en pro Zwarte Piet-betogers
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Vlak voordat de stoet van Sinterklaas zou arriveren op de kop van de Groest lieten pro Zwarte Piet-betogers van zich horen.
Vlak voordat de stoet van Sinterklaas zou arriveren op de kop van de Groest lieten pro Zwarte Piet-betogers van zich horen. (Foto: Bastiaan Miché)

Net geen confrontatie tussen KOZP en pro Zwarte Piet-betogers

HILVERSUM - Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft vanmiddag kunnen demonstreren. Voordat de stoet met Sinterklaas langskwam op de Groest heeft burgemeester Pieter Broertjes besloten de stoet terug te sturen. Via een andere weg zijn de goedheiligman en zijn gevolg bij Theater Gooiland terechtgekomen.

Reden hiervoor was een tegendemonstratie van het pro Zwarte Piet-kamp. Toen de stoet opdoemde uit de Prins Bernhardstraat stapte een aantal mensen naar voren om te laten merken dat Zwarte Piet wel welkom is in Hilversum.

Bekogeld
Dat was voor de massaal aanwezige politie het teken om een linie te vormen voor het demonstrantenvak. Volgens Rebekka Timmer, woordvoerster van KOZP, zijn de demonstranten, ruim dertig, uitgescholden en bekogeld met eieren en appels.

Oversteek
Dat het niet verder is geëscaleerd is te danken aan het optreden van de politie. Toen de demonstranten om 15.44 uur uit het vak gingen en via een omweg de oversteek van de Prins Bernhardstraat naar de achterkant van het politiebureau moesten maken, ging het bijna fout.

Spandoeken
Vanaf het eerste moment was er sprake van een broeierige sfeer. De demonstranten hielden spandoeken op, droegen T-shirts met duidelijk statement en liet zich verbaal horen zoals: 'Zwarte Piet is racisme'. Vooral dat laatste was olie op het vuur van de mensen die aan de overkant van de Groest stonden opgesteld. Daar stonden totaal geen ouders met kinderen te wachten om naar Sinterklaas te zwaaien. 

Schoonvegen
De vraag was meer wanneer het zou fout gaan in plaats van of het zou escaleren. Mede door de inzet van politie te paard werd de Prins Bernhardstraat schoongeveegd toen de demonstranten weg gingen, zodat de demonstranten in alle veiligheid door de politie konden worden afgevoerd.

Inclusief feest
De boodschap om te stoppen met Zwarte Piet en te zorgen voor een inclusief feest is luid en duidelijk overgekomen, meent Timmer. "Hoewel de stoet de demonstratie niet heeft kunnen zien, is een duidelijk statement gemaakt", aldus KOZP.

Periferie
"De kinderen hebben op de Kerkbrink een leuk feest gehad en de demonstranten hebben kunnen demonstreren", is de eerste terugblik van de burgemeester. "Ik had gehoopt dat dit niet zou gebeuren. Dit heb ik niet gewild. We moeten ook geen cultuuroorlog uitvechten over de hoofden van kinderen. Het is maar goed dat we dit in de periferie hebben gedaan en niet hebben toegestaan op de Kerkbrink"

In eerste instantie was er melding van één arrestant. Navraag leert dat deze arrestatie niets van doen heeft met de bijna-aanvaring tussen beide kampen in de Prins Bernhardstraat.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>