De plannen voor de media-industrie zijn ambitieus.
De plannen voor de media-industrie zijn ambitieus. Foto: Plompmozes

Geen miljoenen van het Rijk voor Gooise media-industrie

Politiek

HILVERSUM - De Regio Gooi en Vechtstreek kan fluiten naar de bijdrage vanuit het Rijk om 'de snel veranderende media-industrie een impuls te geven'. De aanvraag - middels een zogenaamde Regio Deal - voor een cofinanciering van 15 miljoen euro is namelijk niet toegekend. 

Het zijn moeilijk tijden voor 't Gooi als het gaat om het behoud van het aantal banen in deze regio. "De ontwikkeling van de media-industrie in de regio Gooi en Vechtstreek, als onderdeel van de Media Valley, blijft achter", meldde mediawethouder Wimar Jaeger al. "In Amsterdam en Utrecht groeide de sector tussen 2010 en 2017 met 6 procent, Hilversum is echter de enige grote creatieve stad met een specifieke sectorsamenstelling waar de werkgelegenheid daalt (tussen 2010 en 2017 met 9 procent). Zij vormt daarmee in feite de zwakste schakel in deze zich sterk ontwikkelende industrie."

Om de reden moet er voor miljoenen geïnvesteerd worden in de zogenaamde Media Valley, is de gedachte. De Gooise gemeenten en het bedrijfsleven moeten 20 miljoen euro op tafel leggen (waarvan Hilversum 7 miljoen) en daarnaast werd het Rijk gevraagd om hier 15 miljoen aan toe te voegen. 

Maar het Rijk kreeg meerdere aanvragen via zo'n Regio Deal: 88 maar liefst. Daarvan zijn nu twaalf voorstellen geselecteerd die het kabinet samen met de regio's gaat uitwerken tot een deal. Voor deze deals is ruim 200 miljoen euro beschikbaar uit de Regio Envelop waar in totaal deze kabinetsperiode 950 miljoen euro in zit. De Regio Gooi en Vechtstreek behoort niet tot deze club van twaalf. 

Wat het mislopen van de miljoenen van het Rijk betekent voor de mediaplannen, is nog niet duidelijk. 

Uit de krant