Afbeelding

'Aantal uithuiszettingen van zestig naar tien'

Zorg

HILVERSUM - Voorkomen dat huurders in de financiële problemen komen met uiteindelijk uithuiszetting als gevolg. Dat is de gedachte achter het convenant 'vroegsignalering huurschulden' tussen de gemeente Hilversum en de verschillende woningcorporaties. 

"We hebben zestig huisuitzettingen per jaar, dat aantal willen we terugbrengen naar tien", vertelt wethouder Karin Walters. 

Het is straks de bedoeling dat huurders die al twee maanden niet meer de huur kunnen betalen, vrijblijvend bezoek krijgen van een gemeentemedewerker. Op die manier, aldus de wethouder, kunnen de eventuele financiële problemen worden opgelost voordat het te laat is.

"Er is nu nog te vaak het beeld dat mensen geen hulp krijgen", beseft Walters. "Nu krijgen we vaak pas een schuldhulpaanvraag bij een schuld van 30.000 of 40.000 euro. En schulden zijn slecht voor de gezondheid en zorgen voor veel stress."

Wanneer een huurder instemt met een bezoek, wordt de automatische incasso stopgezet. De pilot van een jaar start vanaf 1 januari 2019.

Uit de krant