Afbeelding
Foto: PR

Verdachte inbraken Utrechtseweg blijft ontkennen

Politie

HILVERSUM - Tegen een 26-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats is voor de rechtbank in Lelystad een celstraf van acht maanden waarvan twee voorwaardelijk geëist wegens twee inbraken aan de Utrechtseweg in Hilversum en een vuistslag die de man zou hebben uitgedeeld aan de bewoner van het pand waar hij binnen zou zijn geweest. De man gaf toe te hebben geslagen maar ontkende de inbraak.

De rechtbank begon de zitting met de getuigenis van één van de bewoners van het pand waar hij zou zijn binnengegaan. Deze vertelde dat hij samen met zijn vrouw op 15 augustus rond een uur of half negen 's avonds het klemraam in de slaapkamer hoorde. Toen hij polshoogte ging nemen zag hij dat er een insluiper binnen was geweest.

Als een haas pakte het stel de fiets op zoek naar de inbreker. Vooral omdat ze even daarvoor een 'verdacht' persoon voorbij hadden zien lopen. En jawel, ze troffen een jongeman met een rugzak in hun straat. "Blijf staan, u hebt net ingebroken bij ons", zei de vrouw tegen hem.

Grote verbazing
De man bleef heel rustig en liet zijn tas zien waar tot grote verbazing van het stel alleen een afstandsbediening en een flesje parfum in zat. En niet de net bij hun gestolen Ipad. Hij zei niets van een inbraak af te weten.

Een voorbijganger met een rottweiler begon zich ermee te bemoeien. En toen werd het de jongeman te veel. Hij gaf één van de mannen een vuistslag en rende weg. Inmiddels was de politie gearriveerd en al snel kon de verdachte in de Gijsbrecht van Amstelstraat worden aanhouden. Weliswaar onder luid protest en met veel tegenwerking, waardoor de politie gebruik moest maken van een nekklem om hem in te rekenen.

Misverstand
"Is hier soms sprake van een heel groot misverstand?", vroeg de rechtbank na het relaas. Ja, antwoordde de verdachte. "Ik was op weg naar mijn vriendin." Het feit wil dat de in de tas aangetroffen afstandsbediening en parfum afkomstig waren uit een huis iets verderop. Daarop antwoordde de man dat hij die gevonden had op straat. Maar toen de rechtbank vroeg hoe er een vingerafdruk van hem kan zijn aangetroffen in het huis waar is ingebroken, moest de man het antwoord schuldig blijven.

De klap had hij inderdaad gegeven en daar had hij veel spijt van. "Ik heb geslagen omdat ik bang was van de hond." Ook de politie had speurhonden meegenomen. Zij vonden de Ipad en ook nog een paar schoenen van de man in een naastgelegen tuin. Ondanks alle aanwijzingen die richting de man wezen bleef hij verontwaardigd ontkennen.

De rechtbank doet op 4 december uitspraak.

Uit de krant