Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Hilversum start maandag met handhaving foute fietsen bij station

Buurt / wijk

HILVERSUM - Volgens sommigen had het allang zover moeten zijn, maar vanaf maandag gaat het los. Wie dan zijn of haar fiets niet meer in de rekken zet op het Stationsplein, loopt het risico dat deze wordt verwijderd. "Hiermee willen we de veiligheid op het plein vergroten en onveilige situaties voorkomen", meldt de gemeente in een persbericht.

Sinds enkele maanden is het een grote chaos van fietsen voor het station. De verbazing was bij velen daarom groot dat fout geparkeerde fietsen in het centrum wel worden verwijderd en op het Stationsplein niet. Daar komt nu verandering in, al worden de fietsen op het Stationsplein niet overgebracht naar een depot zoals in het centrum gebeurt.

Verkeerd geparkeerde fietsen bij het station worden vanaf maandag verplaatst naar de fietsrekken langs het spoor. "Op dit moment komt het te vaak voor dat fietsen, scooters en brommers routes voor nood- en hulpdiensten en blokkeren", aldus de gemeente. "Daarnaast moet de openbare ruimte toegankelijk en comfortabel zijn voor alle gebruikers. Jong en oud, goed of slecht ter been, te voet, in een rolstoel of met de blindenstok."

De handhaving geldt voor de voorzijde van het station en niet het Oosterspoorplein (zie foto hieronder). Het verplaatsen van de fietsen is de eerste stap naar een fietsparkeerbeleid voor zowel het station als het centrum van Hilversum. Het is de bedoeling dat begin februari 2019 voor beide gebieden dezelfde regels gelden.

Tekst gaat verder onder foto.


Bij het station geldt de afspraak dat fietsen in een rek geparkeerd moeten worden. Voor bakfietsen, brommers en scooters zijn speciale vakken aangegeven. Wethouder Scheepers: "Neem 's ochtends even de tijd om je fiets op de juiste plek te parkeren. Dat kost je 's morgen misschien een minuut meer, maar scheelt je 's avonds een zoektocht van twintig minuten."

Fietsen die met een hangslot vaststaan, worden ook verwijderd. Deze fietsen worden niet langs het spoor geplaatst, maar zijn in de overgangsperiode gratis op te halen bij het Fietsdepot aan de Kerkbrink 29. Mensen die hun brommer of scooter die niet op de juiste plek zetten, krijgen een boete.

Tekst gaat verder onder foto.

Onlangs zijn er ruim 200 weesfietsen weggehaald uit de rekken rondom het station. Dit zijn achtergelaten fietsen die langere tijd niet zijn gebruikt. Een fiets mag maximaal 28 dagen achter elkaar op dezelfde plek in het fietsenrek staan.

Als de fiets na 28 dagen niet is verplaatst, wordt de fiets weggehaald en maximaal 3 maanden bewaard. Deze fietsen worden opgeslagen in de loods op De Rading en kunnen daar op afspraak met een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) worden
opgehaald. In december is er nogmaals een handhavingsronde op weesfietsen.

Uit de krant