Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Straatnaam 'Burgemeester Bootlaan' definitief

Politiek

HILVERSUM - De nieuw te ontwikkelen weg tussen de 's-Gravelandseweg en de Hoge Naarderweg in Hilversum krijgt definitief de straatnaam Burgemeester Bootlaan. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders (B en W) besloten na advies van de Commissie Bezwaarschriften.

Die oordeelde dat de naamgeving op de juiste wijze tot stand is gekomen en dat de bezwaren ongegrond zijn. Eén van de ingediende bezwaarschriften werd niet-ontvankelijk verklaard.

In de wijk Trompenberg Zuid, aan de rand van het centrum van Hilversum, komen veertien nieuwe woningen, alle van het type 2-onder-1-kap. Centraal in het plangebied wordt een weg aangelegd die een verbinding vormt tussen de 's-Gravelandseweg en de Hoge Naarderweg. Op 27 maart 2018 hebben B en W de straatnaam 'Burgemeester Bootlaan', naar de man die tussen 1951 en 1968 burgemeester van Hilversum was en in 2002 overleed, toegekend aan deze nieuwe straat.

Daarop zijn door zes inwoners en twee organisaties bezwaarschriften ingediend. Zij hebben gezegd een voorkeur voor een andere naam te hebben (Het Molenpad). De zaak leidde vooral tot de nodige ophef doordat de PvdA en SP stelden da de 'mediaburgemeester' uit de jaren 60 voorstander was van de apartheid

Op 16 oktober heeft de Commissie Bezwaarschriften advies uitgebracht. De Commissie geeft in haar advies aan dat de naamgeving van deze straat op de juiste wijze tot stand is gekomen. Verder bevestigt zij dat meerdere straatnamen in de buurt van het Raadhuis, waar de straat komt, een vernoeming hebben naar een burgemeester.

De Commissie meent verder dat de conclusie uit de historische verkenning die is uitgevoerd geen beeld oplevert dat een vernoeming van een straat naar burgemeester Boot in de weg zou staan. Ten slotte is zij van oordeel dat er geen verwachtingen zijn gewekt ten aanzien van de naamgeving 'Molenpad' voor deze straat.

Na het advies van de Commissie Bezwaarschriften heeft het college dinsdag besloten de straatnaam Burgemeester Bootlaan definitief toe te kennen aan dit deel van de openbare ruimte in Hilversum.

Uit de krant