Eind 2017 presenteerde Hart voor Hilversum de kandidatenlijst. Sindsdien is het onrustig.
Eind 2017 presenteerde Hart voor Hilversum de kandidatenlijst. Sindsdien is het onrustig. Foto: Yvonne van den Bergh

De vulkaan van Hart voor Hilversum blijft pruttelen

Politiek

HILVERSUM - Een van de hete hangijzers binnen Hart voor Hilversum is geadresseerd. Henk Blok is sinds een week geen lid meer van de vereniging, zo heeft de meerderheid van de vereniging besloten. Daarmee is de kans op een nieuwe eruptie binnen de partij niet tot nul gereduceerd. De grootste politieke partij van de mediastad blijft een actieve vulkaan.

Spreekwoordelijk gezien blijft het dansen om de lava. Dat heeft vooral te maken met een andere motie. Naast Blok kwam er tijdens de speciaal uitgeschreven ledenvergadering in wijkcentrum De Geus een voorstel aan de orde om ook wethouder Karin Walters uit de partij te zetten. Een besluit met ingrijpende gevolgen, want dat betekent geheid dat 'Hart' niet langer meer onderdeel is van de coalitie met D66, VVD en GroenLinks.

Sinds de oprichting van de lokale partij, die in 2010 met drie zetels in de raad kwam, heeft de lokale partij lang gevochten om op het welbekende pluche te komen. Aan het stuur zitten is beter dan als oppositiepartij vanaf de achterbank de route wijzigen, is een van de beweegredenen de wethouder aan te houden.

Daarnaast klonk dat Walters als wethouder gewoon goed functioneert en met Blok uit de partij het machtsblok er nu niet meer is, waardoor Walters in de komende periode haar hart voor 'Hart' kan laten zien.

De meerderheid van de leden besloot de motie aan te houden. Erelid Léonie Sazias had desgevraagd aangegeven het niet slim te vinden nu weer de oppositie in te gaan. Dat is (nog) niet het geval, want de motie kan bij de volgende ALV gewoon uit de la worden gehaald. Dat is geen slimme zet, zo maakte raadslid Hakan Koç, nadat het besluit was genomen, duidelijk.

Hij drong aan om het voorstel in te trekken. Hiermee geven de leden volgens hem een slecht en verontrustend signaal af Het kan ervoor zorgen dat de vlam opnieuw, dat gebeurde het afgelopen jaar al de nodige keren, in de pan slaat, terwijl 'Hart' gebaat is bij interne rust. Daarnaast blijft het zwaard van Damocles nu boven haar hoofd en daarmee ook die van de coalitie hangen.

Van enige zelfkastijding zijn ze bij Hart voor Hilversum niet vies, al verliep de vergadering minder heftig en emotioneel dan velen vooraf hadden gedacht. Gastheer van De Geus Meijndert Ruitenberg, mede-oprichter van Hart voor Hilversum, zei vooraf: houd het netjes, laat elkaar uitspreken en ga niet vechten. Als grap wees hij de aanwezigen waar de nooduitgang is. Maar heftig en emotioneel werd het niet.

Dat kwam vooral omdat de hoofdrolspelers zelf, Henk Blok, Karin Walters en Angelika Pelsink, vertrokken waren toen de meerderheid van de leden had besloten dat de pers aanwezig mocht zijn bij de vergadering.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant