Het nieuwe Centrum voor Levensvragen richt zich in eerste instantie op palliatieve zorg.
Het nieuwe Centrum voor Levensvragen richt zich in eerste instantie op palliatieve zorg. Foto: Pixabay

Centrum voor Levensvragen helpt stervende mensen bij het vinden van antwoorden

Zorg

HILVERSUM - Over de zin van het bestaan lopen de gedachten sterk uiteen. Het is voor veel mensen ook niet iets waar je in het dagelijks leven veel bij stilstaat. Maar wie te horen krijgt dat het einde nabij is, worstelt vaak met gevoelens en dilemma's. Een deel van die mensen vindt antwoorden en gemoedsrust bij familie en vrienden, maar er zijn ook te veel mensen die die innerlijke strijd niet kunnen bespreken met hun naasten. Omdat ieder mens vredig afscheid moet kunnen nemen van het leven richt het nieuwe Centrum voor Levensvragen zich nu vooral op palliatieve zorg.

Het centrum is vorige maand geopend met een symposium. Ongeveer 120 hulpverleners waren daarbij. "Wat we vooral hoorden was: wat een mooi initiatief, wat fijn dat dit er nu is", blikt coördinator Everdien Gardner terug. De eerste hulpverlening is inmiddels in gang gezet. "We zijn gestart en enthousiast, dus het is belangrijk dat de inwoners van de Gooi en Vechtstreek weten dat we er zijn."

Gardner is zelf lange tijd verpleegkundige in een hospice geweest en heeft dus ervaren hoe belangrijk spirituele zorg in de laatste levensfase is: "Drie kwart van de stervende mensen worstelt met een kleine of grote levensvraag. Dat is veel. En zeker als de tijd begint te dringen, drukt dit zwaar op mensen." Ze geeft een paar voorbeelden van waar mensen mee kunnen zitten: "De een vraagt zich af wat nu eigenlijk de zin van zijn bestaan is geweest. De ander worstelt met een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden. En weer een ander weet niet goed hoe ze afscheid moet nemen van een kind dat in het buitenland woont en niet in de gelegenheid is hier naartoe te komen. De issues lopen dus enorm uiteen."

Klankbord
Het centrum levert met name geestelijke bijstand. Regelen dat het kind in het buitenland toch naar Nederland komt om afscheid te nemen, is niet aan de orde. "Wij onderzoeken vooral de vraag en de gevoelens en functioneren dus in wezen als klankbord in die innerlijke strijd. Door de juiste vragen te stellen hopen we dat de cliënt zelf een antwoord vindt, zodat hij of zij uiteindelijk zonder een bezwaard hart afscheid van het leven kan nemen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant