De Kleine Lelie in Hilversum-Zuid.
De Kleine Lelie in Hilversum-Zuid. Foto: Bastiaan Miché

Versa Welzijn krijgt 3,45 miljoen subsidie

Zorg

HILVERSUM - Na jaren van steeds weer minder geld krijgt Versa Welzijn voor 2019 3,45 miljoen euro subsidie. Dat bedrag is ongeveer even hoog als het afgelopen jaar. "Versa Welzijn heeft zich herpakt. Vanuit hun professionaliteit en met de nieuwste landelijke inzichten wordt vormgegeven aan een sociale basis in de wijken", aldus wethouder Karin Walters.

Zij geeft aan dat sinds de komst van de nieuwe directeur Anita Keita rond oktober vorig jaar, er weer goed wordt samengewerkt met Versa. Van belang is nu om vorm te geven aan de zogenaamde sociale basis. Hilversum kiest ervoor om in 2018 en 2019 vooral in te zetten op opbouwwerk, sociaal verbinders, maatschappelijk werk en sociaal-juridische dienstverlening.

Transformatie
De focus ligt in de wijken waar ook daadwerkelijk de wijkcentra Lopes Dias, St. Joseph, De Kleine Lelie, Riebeeck en Koepel zitten. "Door op die punten de sociale basis te versterken kan de eerste stap van de transformatie van Zorg naar Welzijn, namelijk op het gebied van individuele begeleiding en dagbesteding, goed ondersteund worden", denkt Walters. "Ook voor 'jeugd' zal verkend gaan worden wat de beweging van zorg naar welzijn kan betekenen. Indien er van daaruit dekking kan worden gevonden, leidt dit tot een extra subsidiebeschikking."

Van de 3,45 miljoen euro komt 3,4 miljoen uit het welzijnsbudget en de overige vijftig mille uit het onderwijsbudget (organisatie maatschappelijke stage). Overigens komt van dit totale bedrag bijna vijf ton terecht bij andere partners waar Versa penvoerder voor is. Het gaat dan bijvoorbeeld om opbouwwerk in de wijken waar geen wijkcentrum is en wonen-welzijn-mantelzorg in Noord-oost en Zuid.

Onderdeel van de uitvoeringsovereenkomst zijn viermaandelijkse evaluatiegesprekken die gevoerd
worden in de wijken met alle betrokkenen, aldus de wethouder. "De afspraken die op grond van deze evaluatiegesprekken gemaakt worden met Versa Welzijn maken direct deel uit van de uitvoeringsafspraken. Zo groeien we samen toe naar een steeds sterkere sociale basis."

Uit de krant