Mirjam Kooloos en Ben Bus van Leefbaar Hilversum.
Mirjam Kooloos en Ben Bus van Leefbaar Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Motie Red de Bij! als honingvlek over Nederland verspreiden

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De unaniem aangenomen motie Red de bij! komt als het goed is aan de orde in meerdere Nederlandse gemeenten. Volgens Mirjam Kooloos, fractievoorzitter Leefbaar Hilversum en indiener van de motie, kan het voorstel makkelijk een-op-een worden overgenomen. "We hopen dat het zich als een honingvlek verspreidt", zegt de politica

De voltallige raad ging mee met het voorstel van Leefbaar. Daarmee is Hilversum de 44ste bijvriendelijke gemeente van het land. Als het aan Kooloos ligt, worden dat er snel meer. Dat kan ook, want de Nederlandse Bijenvereniging wil landelijk werk maken van Red de bij! en deze doorsturen naar andere gemeenten.

"Het is belangrijk, want zonder bijen is er geen leven. Er is onderzoek gedaan en daaruit blijkt dat al veel populaties verdwenen zijn", aldus Kooloos. "We geven hiermee daadwerkelijk handen en voeten aan duurzaamheid."

Uitvoering van de motie houdt onder meer in het geven van gastcolleges op basisscholen. Ben Bus, imker en commissielid namens Leefbaar Hilversum, was vrijdag al te gast bij de Godelindeschool.

Tevens betekent het dat de gemeente het maaibeleid gaat aanpassen. Door het Sinus-maaibeheer moeten bijen en bestuivers de mogelijkheid krijgen in populatie toe te nemen. Het maaisel blijft nu wekenlang liggen zodat de graszaden kunnen rijpen voordat ze verwijderd worden. Wethouder Jan Kastje was hier enthousiast over.

Uit de krant