Theo van Os op weg naar zijn gratis laptop.
Theo van Os op weg naar zijn gratis laptop. Foto's: Bastiaan Miché

Gekkigheid in centrum op Black Friday

Bedrijven

HILVERSUM - 'Amerikaanse toestanden', roept de speaker vrijdagavond op het podiumpje pal voor de Douglas. Daar is op dat moment de eerste van vijf trekkingen waarbij de winnaar drie minuten gratis mag winkelen in de zaken met zwarte en gele ballonnen. Spektakel verzekerd.

De stichting Centrum Hilversum heeft best groots uitgepakt voor dit evenement naar aanleiding van Black Friday. Op de Groest en Kerkbrink staan beeldschermen zodat voorbijgangers niets van dit ludieke evenement hoeven te missen. Bij elkaar kost het festijn pakweg 30.000 euro, vertelt centrummanager Kjeld Vosjan. Daarvan zit tien mille in publiciteit/reclame vooraf. Verder is er straattheater,  een segway met muziek en een cabrio fiat 500 met dj.

Maar eigenlijk telt alleen de loterij. Het is dan ook druk op de kruising Kerkstraat/Zeedijk om 17.00 uur als de eerste winnaar - ieder uur is er een trekking - bekend wordt gemaakt. Uiteindelijk wint Theo van Os met lotnummer 113109. Met een winkelwagen racet deze Hilversummer vervolgens langs de verschillende winkels, waar hij steeds een product mag scoren, in de Kerkstraat, Gooische Brink en tot slot de BCC op de Kerkbrink. Daar weet de gelukkige winnaar nog net binnen de drie minuten een laptop te scoren. "Wat ie normaal kost? Ik heb geen idee. 'Ik zie wel wat ik allemaal pak', dacht ik. Maar ik ben hier wel heel blij mee."

Black Friday is een Amerikaans feestdag (dag na Thanksgiving) waar steeds meer winkels in Nederland aan meedoen. Deze dag wordt gezien als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Winkels geven op deze dag vaak hoge kortingen waardoor er veel extra traffic op de winkelcentra afkomt.

Uit de krant