vuurwerkverbod borden plaatsen
vuurwerkverbod borden plaatsen Foto: Bastiaan Miché

Realiseren vrijwillige vuurwerkvrije zones veel lastiger dan was gedacht

Politie

HILVERSUM - Het realiseren van vrijwillige vuurwerkvrije zones in Hilversum blijkt een veel lastigere klus dan de gemeente vooraf had bedacht. "Bewoners zijn terughoudend, omdat de vrijwillige vuurwerkvrije zones tot weerstand zouden kunnen leiden bij andere buurtbewoners", meldt een woordvoerder.

Zoals bekend zijn er tijdens de komende jaarwisseling opnieuw twee vuurwerkvrije zones in het centrum. Daar mag dus geen knal- en siervuurwerk worden afgestoken. Acht buitengewoon opsporingsambtenaren zullen rond de feestdagen hierop controleren.

Daarnaast presenteerde Hilversum afgelopen zomer ook het voorstel voor vrijwillig vuurwerkvrije zones. In Den Haag bleek dit namelijk best succesvol. Bewoners kunnen hun straat, plein of wijk zelf vuurwerkvrij verklaren. Wel moeten zij hier zelf op toezien. Zij krijgen dus geen hulp van bijvoorbeeld de politie.

In totaal hebben zes bewoners/bewonersgroepen zich bij de gemeente gemeld. Het gaat om bewoners aan de Vaartweg, Utrechtseweg, het Jac. P. Thijsseplein, in Kerkelanden, omwonenden van de Beatrixtunnel en mensen van kinderboerderij het Hertenkamp. "Helaas heeft dat nog niet geleid tot concrete afspraken over vuurwerkvrije zones", aldus een woordvoerder. "Een deel van de bewoners had vooral een hulpvraag, namelijk aandacht van de buurtcoördinatoren en (jeugd)boa's voor vuurwerkoverlast in hun buurt (Vaartweg, Beatrixtunnel). Die verzoeken pakt de gemeente uiteraard op."

Maar nu de gesprekken met de buurten gaande zijn, blijkt wel dat het niet eenvoudig is om op buurtniveau afspraken te maken over vuurwerkvrije zones. Bewoners vrezen namelijk gedoe met buren die wel graag vuurwerk willen afsteken, is de verklaring. "Ook zijn er bewoners, zoals in Kerkelanden, die het dit jaar nog te vroeg vinden en meer tijd nodig hebben om draagvlak te krijgen voor hun idee. De gesprekken met het Hertenkamp, aan de Utrechtseweg en het Jac. P. Thijsseplein lopen nog. Daarvan volgen de uitkomsten later. We evalueren begin volgend jaar de pilot en kijken dan welk vervolg we eraan geven."

Uit de krant