Henk Blok (rechts) blijft de coalitie dus ondersteunen.
Henk Blok (rechts) blijft de coalitie dus ondersteunen. Foto: Bastiaan Miché

Eenmansfractie Henk Blok gaat heten Hilversums Blok

Politiek

HILVERSUM - Het bij Hart voor Hilversum (HvH) vertrokken raadslid Henk Blok gaat in zijn eentje verder als de fractie 'Hilversums Blok'. Hij levert zijn zetel dus zeker niet in en denkt zelfs een 'balancing vote' te kunnen zijn voor het college van burgemeester en wethouders.

Blok stapte een jaar geleden over van Leefbaar naar HvH om zo meer kans te kunnen maken op een zetel in de raad. Met een vijfde plek op de kandidatenlijst van zijn nieuwe partij leek dat te lukken, zeker toen de lokalen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen acht zetels scoorden en de grootste partij van Hilversum werden. 

Een dag later bleek alles anders toen meerdere kandidaten, die lager op de lijst stonden dan Blok, de kiesdrempel haalden en daarmee boven Blok eindigden. Die werd daardoor eerste reserve, maar kwam alsnog in de gemeenteraad toen HvH deel mocht nemen aan het college van burgemeester en wethouders. Lijsttrekker Karin Walters werd (zoals verwacht) wethouder. 

Ellende
De weken daarvoor hadden Walters en Blok samen de onderhandelingen gevoerd voor dit nieuwe college waarin HvH deelnam met D66, VVD en GroenLinks. En toen begon de ellende binnen de partij met een dramatische ledenvergadering als hoogtepunt (of dieptepunt). Meteen al werd de rol van Blok in het gehele proces bekritiseerd. 

En hoewel Blok en de fractie ook na die ledenvergadering 'gewoon' aan de slag gingen, verdween die kritiek binnen de partij niet. Tijdens de ledenvergadering van twee weken terug werd Blok geroyeerd als lid van HvH. Vraag was vervolgens of Blok ook de fractie zou verlaten en zijn zetel mee zou nemen.

Volledig mandaat
Op beide vragen is het antwoord 'ja', is vandaag duidelijk geworden. In een persverklaring blikt Blok nog eens terug op de voorbije maanden waarin hij benadrukt dat hij en Walters 'een volledig mandaat van de fractie van Hart voor Hilversum kregen om als onderhandelaars bij de coalitieonderhandelingen en de collegevorming op te gaan treden'.

Het coalitieakkoord dat daaruit kwam, is volgens Blok niet een losse optelling van de verschillende deelbelangen. Het is juist 'een hecht akkoord dat echt een weergave is van een gezamenlijke inzet van de vier betrokken partijen voor een beter Hilversum voor de Hilversummers'. "Voor een aantal leden van Hart voor Hilversum bleef echter de overgang van de grootste oppositiepartij naar de grootste coalitiepartij, met nu eenmaal de onvermijdelijke concessies van dien wel een grote stap te ver. Dat bleek ook duidelijk tijdens de ledenvergaderingen sindsdien en daarnaast zeker ook op social media."

Blok benadrukt verder dat de ledenvergadering en zeker individuele leden niet gaan over de dagelijkse politiek. "Maar de fractie moet wel degelijk rekening houden met wat er onder leden leeft; ook onder die leden die tegenstander van deze coalitie en dit college zijn gebleken en ook zijn gebleven."

Meerderheid
De fractie Hilversums Blok zegt de huidige coalitie van harte te ondersteunen en zal dat blijven doen. Daarmee behoudt de vier coalitiepartijen hun meerderheid van 26 van de 37 zetels. En zelfs wanneer de overige zeven raadsleden van Hart voor Hilversum tegen een collegevoorstel stemmen en D66, VVD, GroenLinks en Hilversums Blok voor dan heeft dat college met 19 stemmen nog altijd een (krappe) meerderheid. 

Uit de krant