Samen met Karin Walters deed Henk Blok de coalitieonderhandelingen namens Hart voor Hilversum.
Samen met Karin Walters deed Henk Blok de coalitieonderhandelingen namens Hart voor Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Een bewogen twaalf maanden bij Hart voor Hilversum

Politiek

HILVERSUM - Van veelbelovende nieuwkomer en coalitieonderhandelaar tot verschoppeling. In een notendop is dat het jaar van Henk Blok bij Hart voor Hilversum. Twee weken terug knikkerde de meerderheid van de leden hem uit de partij. Daarmee begint een nieuw hoofdstuk van zijn politieke avontuur.

Vandaag - donderdag 29 november - is het op de kop af een jaar geleden dat Hart voor Hilversum vol trots de transfer van Blok meldde. Een dossiervreter, een man met veel bestuurlijke ervaring en een goed analytisch vermogen waren zijn toegedichte kwaliteiten. De partijvoorzitter en commissielid van Leefbaar Hilversum was de tweede aanwinst voor de lokale partij met grote ambities.

Vijf maanden eerder was Michiel Eerenberg al overgekomen van Hilversum1. "Met hun komst zijn wij de stevigste lokale partij van Hilversum", liet toenmalig bestuursvoorzitter Marjon Heijnen optekenen. "Je moet voorwaarts in het leven en dat is wat ik doe", zei Blok zelf over zijn overstap in De Gooi en Eembode van 7 december 2017.

Met de vijfde plaats op de kandidatenlijst leek Blok bijna gegarandeerd van een zetel in de raad. De vooruitzichten op winst waren gunstig. Na de verkiezingsuitslag keek hij lelijk op z'n neus. Hakan Koç, Malika Boumadkar-Boukhriss, Erik van Ouwerkerk en Ria de Jong-Schrijvers streefden hem met voorkeurstemmen voorbij, waardoor de nieuwkomer met 137 stemmen als negende eindigde.

Met 8.045 stemmen haalde 'Hart' acht zetels binnen. Zijn entree in de raad duurde niet lang. Van Ouwerkerk diende op 12 april zijn ontslag al in.

Eind maart, na de gemeenteraadsverkiezingen, kreeg Blok een prominente rol. Samen met Karin Walters vertegenwoordigde hij 'Hart' tijdens de coalitieonderhandelingen. Als grootste partij zaten zij aan het roer. In het persbericht van afgelopen dinsdag herhaalt hij opnieuw dat de fractie dit duo een volledig mandaat heeft gegeven om als onderhandelaars op te treden bij de onderhandelingen en de collegevorming.

Dat mandaat zouden zij te breed hebben geïnterpreteerd. Vanuit de fractie, de leden en de achterban kwamen er bakken kritiek. Zo zou er geen tot nauwelijks terugkoppeling zijn geweest van wat er besproken werd, is het standpunt Gooistad opgegeven, is 'Hart' in zee gegaan met 'aartsvijand' D66, is wethouderskandidaat Jerry Braaksma aan de kant gezet en zou Blok Angelika Pelsink naar voren hebben geschoven. Dat laatste ontkracht hij opnieuw. Tijdens de collegevorming is door de groep onderhandelaars besloten niet te kiezen voor Braaksma of Eerenberg, maar voor Pelsink. "Dus niet door mij", benadrukt Blok.

Eind mei stapte het voltallige bestuur op, omdat de onderhandelaars de partij 'verkwanseld' hadden. In diezelfde periode 'negeerden' Walters en Blok de oproep van een deel van de fractie om te wachten met het ondertekenen van het coalitieakkoord. Sindsdien ligt Blok onder vuur binnen zijn eigen partij. Tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) eind mei is al geprobeerd Walters en Blok uit de partij te zetten. Daar was toen niet voldoende steun voor.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant