Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

TBS met dwangverpleging geëist tegen gijzelnemer Media Park

Politie

HILVERSUM - Tegen de 34-jarige man die een vrouw bij de NPO op het Media Park in augustus 2017 zou hebben gegijzeld en bedreigd, is TBS met dwangverpleging geëist. Met het oog op de beveiliging van de maatschappij vindt de officier van justitie dit de enige passende strafrechtelijke reactie.

Toen de vrouw op 17 augustus 2017 haar auto had geparkeerd bij de NPO in Hilversum, nam de man haar in gijzeling en bedreigde haar met een groot mes. Binnen bond hij haar vast aan een stoel, praatte over complotten en de AIVD en eiste zendtijd.

Onderhandelaars praatten op hem in maar konden hem er niet toe brengen zich over te geven. Uiteindelijk wist een arrestatieteam de man te overmeesteren. Het incident duurde ruim en uur en al die tijd vreesde de vrouw voor haar leven.

Deskundigen die de man hebben onderzocht, menen dat hij ten tijde van het incident in een psychose verkeerde en als volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden gezien. De man kan zodoende niet veroordeeld worden tot een straf maar de rechtbank kan wel een maatregel opleggen.

De deskundigen adviseren tbs met voorwaarden; de officier nam dit advies niet over. De kans dat de man zich aan de voorwaarden zal houden zou klein zijn omdat hij zich geregeld verzet tegen het innemen van medicatie en zonder anti psychotische medicatie wordt hij snel weer psychotisch. Het risico op gewelddadig gedrag is dan hoog, volgens de deskundigen.

Bovendien is het nodig dat de verdachte zeker een jaar lang behandeld wordt en pas dan zal er een duidelijk beeld zijn van zijn psychische toestand. Gezien deze risico's eiste de officier van justitie de maatregel TBS met dwangverpleging op te leggen.

Uit de krant