Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

De Hertenkamp wordt vrijwillig vuurwerkvrij

Politie

HILVERSUM - De dieren van Het Hertenkamp hoeven tijdens de dagen rond de jaarwisseling - als het goed is - niet bang te zijn voor rotjes en ander geknal. Het terrein rondom de kinderboerderij aan de Hoge Naarderweg is namelijk 'vrijwillig vuurwerkvrij gebied'.

Omdat minister Ferdinand Grapperhaus van justitie een landelijk vuurwerkverbod te ver vindt gaan, experimenteren meerdere gemeenten met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Hilversum, dat met burgemeester Pieter Broertjes voorop loopt in de strijd tegen vuurwerkoverlast, deed afgelopen zomer al een oproep aan ieder om straten of wijken aan te melden voor zo'n zone. Dat bleek lastiger dan gedacht en gehoopt. Veel inwoners willen wel, maar zijn bang voor gedoe met de buren die mogelijk wel van een vuurwerkfeestje houden. De bewoners moeten namelijk zelf handhaven.

Tot dusver is er - naast het centrum waar sowieso een vuurwerkverbod geldt - één vrijwillig vuurwerkvrije zone: bij Het Hertenkamp dus. Beheerder Yvonne Bon is blij. De voorbije jaren vonden vandalen het kennelijk grappig om vuurwerk richting de dieren te gooien. "We hadden vrij veel last van vuurwerkoverlast, het ene jaar meer dan het andere. Laten we hopen dat mensen zich aan het verbod houden."

Boa's
De borden waarop het verbod staat aangegeven, komen onder meer bij de entree van het Hertenkamp. Het verbod geldt vanaf 29 december tot en met 2 januari, meldt een gemeentewoordvoerder. "De gemeente levert de borden en houdt tijdens de periode dat de vuurwerkvrije zone is ingesteld een extra oogje in het zeil. Een beveiligingsbedrijf gaat na de kerst regelmatig langs en ook de boa's gaan het Hertenkamp meenemen in hun ronde. Met buurtbewoners is afgesproken dat ook zij zelf ook een oogje in het zeil houden en dat zij ons kunnen bellen als dat nodig is. De gemeente helpt bewoners met het houden van toezicht, maar we zetten geen extra handhaving in.

 

Uit de krant