De foto's die gemaakt zijn tijdens een concert van zanger Waylon.
De foto's die gemaakt zijn tijdens een concert van zanger Waylon. Foto's: Bastiaan Miché

Discussiëren over de 'perfecte plaat' in Museum Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Toch opvallend: bij nagenoeg alle tentoonstellingen in Museum Hilversum heeft een meerderheid van de bezoekers een museumjaarkaart en is de meerderheid vrouw. De foto's uit het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje trekken juist weer een heel ander publiek: meer mannen en meer eenmalige bezoekers.

Grote vraag is natuurlijk of de amateurfoto's uit het programma, waarin bekende Nederlanders allerlei foto-opdrachten moeten uitvoeren, thuishoren in een museum. Aan de andere kant trekt deze toch wat ludieke en toegankelijke expositie juist weer een heel ander publiek.

Ook opvallend aan deze tentoonstelling: er komen veel amateurfotografen, vertelt communicatieadviseur Veronique Jansen. Bij de foto's staat namelijk allerlei informatie vermeld over waarmee en hoe de perfecte plaat is gemaakt. Ook geeft de jury enkele tips.

Daarbij laten de bezoekers het niet na om commentaar te geven op de foto's, veel meer dan bij andere voorstellingen, aldus Jansen. Opvallend is namelijk ook - blijkt wel op social media - dat veel kijkers van het programma een andere favoriete foto hebben dan de jury. En de kwaliteit van de foto's is beter dan voorgaande jaren, stelt Jansen.

De deelnemers - dit jaar waren dat Jim Bakkum, Herman den Blijker, Patty Brard, Ryanne van Dorst, Lieke van Lexmond, Ruben van der Meer, Mari van de Ven en Marlijn Weerdenburg - zijn namelijk veel beter voorbereid dan tijdens de voorgaande edities.

Tekst gaat onder foto verder.

Woensdagavond werd de tentoonstelling voorafgaand aan de halve finale van het programma officieel geopend door fotograaf en jurylid William Rutten en Rene Geldermans, marketingdirecteur Canon IT&CG Benelux. De foto's die finalisten Jim Bakkum en Patty Brard tijdens de eindstrijd maken, zijn nu nog niet te zien, maar komen er volgende week na de finale uiteraard bij.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant