Rhodé, Lana en Tim hebben de burgemeester een armbandje omgeknoopt. Met de bandjes laten zij hun betrokkenheid bij Jemen zien.
Rhodé, Lana en Tim hebben de burgemeester een armbandje omgeknoopt. Met de bandjes laten zij hun betrokkenheid bij Jemen zien. Foto: Bastiaan Miché

Basisscholieren Groen van Prinsterer starten actie voor Jemen

Algemeen

HILVERSUM - Toen opa zijn kleinkinderen Tim en Lana (8 jaar) een filmpje van een leeftijdsgenootje uit Jemen liet zien, schrokken de kinderen enorm. Ze zagen een uitgemergeld meisje dat doodziek van de honger was. "Op het filmpje werd gezegd: als er geen hulp komt, haalt ze de kerst niet. Ik vond dat heel erg," vertelt Lana. Ze besloot in actie te komen en bedacht een plan om geld in te zamelen voor Jemen.

Haar tweelingbroer Tim was meteen te porren voor hulp en vriendinnetje Rhodé stak ook haar handen uit de mouwen. Met z'n drieën togen ze naar de directeurskamer van de Groen van Prinsterer om juf Helma te overtuigen van hun goede doel. "Elk jaar pakken we een goed doel op. Eentje die wordt aangedragen door leerlingen," vertelt Helma de Haan. "Toen Lana, Tim en Rhodé bij mij aanklopten en vertelden over de hongersnood in het oorlogsgebied Jemen en dat ze de actie #onelove hadden bedacht, vond ik dat direct een prima plan."

Anne Marie Tazelaar, moeder van Tim en Lana, schoot in de regelstand. Ze zorgde voor bolletjes rode wol en kralen en samen met de kinderen reeg ze armbandjes die ze aan de man bracht. "We verkopen ze voor twee euro vijftig, maar sommige mensen geven veel meer om ons goede doel te steunen. Dat is alleen maar goed," vertelt Rhodé. Het bandje staat voor solidariteit en betrokkenheid bij de kinderen in Jemen. Het geld dat wordt opgehaald, stort Tazelaar op rekeningnummer 7244 van het Rode Kruis.

Olievlek
Inmiddels breidt de actie #onelove uit als een olievlek; niet alleen de drie bedenkers ervan zijn er druk mee, de hele school draagt een steentje bij. Zo was er woensdag een rommelmarkt waar kinderen hun spulletjes verkochten, worden lege flessen verzameld en heitjes voor karweitjes gedaan. Ook andere Hilversumse scholen halen op verschillende manier geld op voor de kinderen in Jemen.

Burgemeester
Als klap op de vuurpijl van hun op school al geslaagde actie, stond Lana, Tim en Rhodé dinsdag een grote verrassing te wachten. In de directeurskamer krijgen ze te horen dat ze die middag bij de burgemeester worden verwacht. Vol ongeloof kijken ze elkaar aan, hun wangen rood van opwinding. "Doen jullie de burgemeester de groeten van mij?", roept De Haan de kinderen nog na.

Giechelend en uitgelaten lopen ze naar het raadhuis. Zou hij zijn ketting om hebben? Zou hij aardig zijn?

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant