Uit eigen onderzoek concluderen de soroptimisten dat er veel opmerkingen zijn over de veiligheid op straat, zoals de tunnel onder het spoor.
Uit eigen onderzoek concluderen de soroptimisten dat er veel opmerkingen zijn over de veiligheid op straat, zoals de tunnel onder het spoor. Foto: Bastiaan Miché

Meer cameratoezicht en verlichting op enge plekken in Hilversum

Buurt & wijk

HILVERSUM - Met meer camera's en betere verlichting pak je 'enge plekken' in Hilversum goed aan en daarmee verbeter je als gemeente het gevoel van veiligheid. Dat is op bepaalde locaties in Hilversum nodig, zo stelt Soroptimistclub Hilversum e.o. in hun schrijven aan het college van burgemeester en wethouders.

Met stip op één van 'enge plekken', waar de soroptimisten het over hebben, is de Groest en directe omgeving, waaronder het gebied rond het Filmtheater aan de Herenstraat. Dit is een locatie die door de nodige vrouwen en volgens de clubs zelfs door jonge mannen als onveilig wordt ervaren in de avond- en nachtelijke uren. Dat heeft te maken met dronken en opgefokte jongeren en het openlijk dealen van drugs, is de conclusie van de lokale serviceorganisatie van vakvrouwen.

Dit is naar voren gekomen op zaterdag 1 december toen de soroptimisten in het centrum een zogeheten actiedag hielden. Dit gebeurde in het kader van 'Orange the world', een actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Om hier aandacht voor te vragen kleurde het raadhuis van zondag 25 november tot en met maandag 10 december oranje. Op de genoemde actiedag hebben diverse leden zo'n tachtig mensen geïnterviewd op en rond de Kerkbrink. Daar kwamen vier locaties aan het licht waar de ondervraagden zich onveilig voelen zodra het donker is.

Een andere enge plek als het donker is, is rondom het spoor en het centraal station. "Men heeft het gevoel dat er wat met je kan gebeuren zonder dat iemand het ziet of eventueel hulpgeroep hoort. Er zijn nogal wat mensen daadwerkelijk lastiggevallen daar", meldt de Soroptimistclub.

Het gaat om een groot gebied, waaronder de fietserstunnel onder het spoor, rondom de fietsenstallingen aan beide kanten van het station, het Oosterspoorplein en de straatjes erachter, het Wandelpad, maar ook het stuk tussen het station en de Groest. "De winkels zijn dicht, dus sociale controle ontbreekt", is de argumentatie. "Bij al deze plekken zou meer verlichting en camera's kunnen helpen om het gevoel van veiligheid te verhogen. Al was het maar om opnamen te maken die eventueel achteraf teruggezien kunnen worden", luidt de toevoeging.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant