Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Zonnestraal niet op Werelderfgoedlijst UNESCO

Cultureel

HILVERSUM - Zonnestraal wordt niet voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (OCW) aan monumentenwethouder Jan Kastje van Hilversum laten weten. De minister neemt het negatieve advies van de 'Expertgroep beoordeling werelderfgoednominaties 2018' over. 

"Sanatorium Zonnestraal is sinds de bouwtijd een internationaal hoog gewaardeerd en iconisch monument", aldus de minister. "Het Werelderfgoedcomité van UNESCO stelt echter strenge eisen aan de opname op de Werelderfgoedlijst. Het erfgoed dient van uitzonderlijke universele waarde te zijn. De expertgroep geeft aan dat het monument Zonnestraal niet voldoet aan deze kwalificatie."

Ondanks het voor Hilversum toch wat teleurstellende nieuws, verandert er niet veel en blijft het behoud van Zonnestraal prioriteit, aldus Kastje. Bovendien heeft het nominatieproces van de afgelopen jaren 'veel kennis en aandacht voor Zonnestraal opgeleverd'. "Dit heeft merkbaar effect gehad voor de economische en toeristische betekenis van Zonnestraal voor Hilversum."

Volgens Kastje zijn de vele betekenissen van Zonnestraal, op sociaal gebied, het gebied van de zorg, architectuur en bouwtechniek, duidelijk voor het voetlicht gekomen en uitgedragen. "Daarom is Zonnestraal nu nóg bekender en hoog gewaardeerd in al die sectoren. De actualiteitswaarde van Zonnestraal als genezende omgeving en de zorg voor de zieke medemens met het oog op re-integratie is hoog."

En hoewel de rijksoverheid Zonnestraal dus niet voordraagt voor de Werelderfgoedlijst, blijven de waarden, bekendheid en waardering van dit icoon 'als een paal boven water staan', vervolgt Kastje. "Daarom blijft Zonnestraal voor de minister en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed financieel en inhoudelijk prioriteit. Wij hebben ingezet op het spin-off effect van de aandacht voor en het behoud en gebruik van het wereldberoemde Zonnestraal. Samen met de eigenaar zijn wij concreet aan de slag met de positie van Zonnestraal in de context van de ontwikkeling van Hilversum op onder meer economisch en toeristisch gebied."

Hilversum is nu druk doende met de uitwerken van een vervolgprogramma om Zonnestraal nog meer op de kaart te zetten. Bovendien zijn er plannen voor een bezoekerscentrum met museumkamers op Zonnestraal waardoor het een startpunt kan worden voor bezoekers, het Geopark en de verbinding met de Utrechtse Heuvelrug. Kastje: "Het doel van een deel van het budget, het maken van het nominatiedossier, vervalt. De doelstellingen van de rest van het budget, het verzilveren van de iconische status, blijft overeind."

Uit de krant