Wethouder Jaeger komt met een voorstel.
Wethouder Jaeger komt met een voorstel. Foto: Bastiaan Miché

Hilversums mediafonds voor krachtigere lokale media

Cultureel

HILVERSUM - Al sinds 2015 ligt er een bedrag van 375.000 euro op de plank om ervoor te zorgen dat dat de lokale en regionale media behouden blijven en innovatiever aan de slag kunnen. Dat potje blijft onaangetast en daarom roept Hilversum een mediafonds in het leven.

Het idee van een Hilversums Mediafonds komt van de VVD, gesteund door GroenLinks en Hilversum Blok. Tijdens afgelopen raadsvergadering opperde de liberale fractieleider Frits Vogel het idee om de lokale en regionale media krachtiger te maken en op zoek te gaan naar innovatievere werkwijzen. In Leiden bestaat zo'n fonds al en dat gaat goed, aldus de VVD. Op de SP na stemden alle partijen voor de motie.

Deze Ziggo-gelden waren bedoeld voor een regionaal mediacentrum. De lokale omroepen en NH Nieuws zouden gaan samenwerken met Enter Media, uitgever van deze krant. Maar deze nieuwe manier van werken kwam nooit van de grond. Nu is het idee opgevat om breder te gaan kijken dan het geld aan één organisatie te geven.

Wethouder Wimar Jaeger van Media pakt de mediafondshandschoen op. In het voorjaar keert hij terug met een voorstel richting commissie. Daarin staan dan onder andere de richtlijnen en de besteding van het fonds, want veel partijen wilden wel weten wat de spelregels dan zijn. CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker zei dat de voorwaarden vooraf duidelijk moeten zijn. Het op afstand zetten van organisaties en gelden is lang niet altijd goed bevallen, zoals bij de Stichting Marketing Hilversum.

Uit de krant