In oktober vroeg de SP aandacht voor de dreigende sluiting. Inmiddels wordt het pand ontmanteld.
In oktober vroeg de SP aandacht voor de dreigende sluiting. Inmiddels wordt het pand ontmanteld. Foto: Bastiaan Miché

Druk op wethouder Walters neemt toe

Zorg

HILVERSUM - Sneuvelt een tweede Hart voor Hilversum op het WESPP-dossier? Een motie van wantrouwen hangt boven het hoofd van Karin Walters als zij voor de volgende raadsvergadering niet met een concreet plan komt voor een voorziening voor deze kwetsbare doelgroep. De oppositie voert daarmee de druk flink op.

Hoe bestaat het dat het werkervarings- en scholingsproject voor (ex) psychiatrische patiënten (WESPP) aan de Korte Noorderweg de deuren moet sluiten? Dat was namelijk niet de deal. In 2015 is een motie aangenomen van SP en CDA, toen sluiting ook al dreigde van DAC WESPP, waarin klip-en-klaar staat dat deze belangrijke voorziening voor deze doelgroep pas dicht mag als er een goed alternatief is gevonden.

Drie wethouders - Eric van der Want (D66), Angelika Pelsink (HvH) en nu Walters - hebben de kans gehad om deze taak uit te voeren, maar tot verbazing en irritatie van voornamelijk de oppositie is er helemaal geen acht geslagen op de opdracht die verstrekt is. Waarom is er in die tijd niets gedaan?

Daar komt bij dat Walters, die sinds het vertrek van haar partijgenoot en ex-collegelid Pelsink sinds begin november WESPP in haar portefeuille heeft zitten, andere cijfers heeft verstrekt. In een wethoudersbrief liet de wethouder weten dat er voor alle bezoekers van de arbeidsmatige dagbesteding een alternatief was. Nog slechts zes cliënten moesten worden ondergebracht. Uit andere informatie bleek dat er van de 33 cliënten 19 mensen nog niets hadden. Hoe verklaart de wethouder dit verschil? Wat zijn de juiste getallen?

Een bevredigend antwoord van Walters bleef uit. Zij gaf aan dat de gemeente alles op alles zet om een passend alternatief te vinden voor de cliënten. Daar zijn de Wmo-consulenten druk mee bezig. En dat de cijfers fluctueren komt doordat het eigenlijk een soort dagkoers is. Cliënten stemmen met iets in, maar komen daar toch op terug. Op basis van gegevens van GGZ Centraal heeft zij gecommuniceerd dat er nog zes personen elders onderdak moesten vinden. "Een deel twijfelt nog steeds, dus is het moeilijk om 100 procent de waarheid te geven", was haar repliek op de vraag wat de stand van zaken nu is.

"Er is nog nooit zo'n plan aan het mislukken als dit. U bent pas in september begonnen in plaats van drie jaar terug", constateerde Van Voorden, die samen met PvdA'er Jacqueline Kalk en Aafke Vreugdenhil (ChristenUnie) bleef doorvragen. "U kunt mij niet vertellen dat het moeilijk is om tien, vijftien of dertig mensen te begeleiden." Hierop zei de wethouder: "We gaan ze begeleiden naar een goede plek." Dat counterde de CDA'er met: "Dat zei uw voorganger ook al en ook diens voorganger."

Om een voorziening voor deze doelgroep open te houden, dienden SP, CDA en PvdA motie Boter bij de vis in. Die haalde het niet, want de volledige coalitie sloot de gelederen. Omdat Walters halsstarrig vasthield aan de ingezette koers en duidelijk aangaf geen nieuwe te willen maken, maakte SP-fractievoorzitter Bianca Verweij aan het eind van het lange debat duidelijk dat er een motie van wantrouwen klaarligt in januari. Voor die tijd verwacht zij een concreet plan plus budget voor de mensen die nog een passend alternatief nodig hebben.

Uit de krant