Carsten Hesz (links) en Bas Brüll in een van de drie bunkers waar het vuurwerk klaar ligt.
Carsten Hesz (links) en Bas Brüll in een van de drie bunkers waar het vuurwerk klaar ligt. Foto: Bastiaan Miché

'Vuurwerkverbod is niet te handhaven; steek energie in voorlichting geven'

Bedrijven

HILVERSUM - Het zijn drukke dagen voor eigenaren Bas Brüll en Carsten Hesz van de Gooisevuurwerkwinkel, normaal gesproken een bouwbedrijf. Maar tijdens de laatste twee weken van het jaar staan de drie bunkers achter de winkel vol met vuurwerk. Een vetpot? "Nee, het zou fijn zijn als we een keer winst konden maken", lacht Hesz.

Het is alweer het derde jaar op rij dat het pand aan de Nieuwe Havenweg tijdens de decembermaand vol staat met vuurwerk. Maar veel geld heeft dat in het verleden niet opgeleverd. Toegegeven, er valt veel winst te behalen op vuurwerk, echter de kosten voor veiligheid zijn - ook wel weer terecht - enorm.

Desondanks is de Gooisevuurwerkwinkel ook voor de controleurs een groot voorbeeld, gezien de kleefmagneten waardoor de bunkerdeuren bij incidenten direct sluiten en de aanwezige sproei-installatie.

Maar ook op andere gebieden willen Brüll en Hesz een voorbeeld zijn op vuurwerkgebied. Vooral als het gaat om voorlichting. Daar moet de focus op liggen. Niet alleen staan tijdens de verkoopdagen meerdere adviseurs in de winkel en kunnen bezoekers op schermen zien wat hun product uiteindelijk doet, maar ook is er donderdag 27 december in de winkel een speciale voorlichtingsdag voor jong en oud.

Zij benadrukken daarbij het belang van het dragen van een bril. Klanten krijgen in de winkel een gratis bril bij hun vuurwerkaankoop. "Het is toch absurd dat het bij het skiën heel normaal is om een bril op te zetten, maar bij het vuurwerk afsteken niet", meent Brüll. "En dat terwijl oogletsel het grootste probleem is. En weet ook dat 41 procent van de slachtoffers omstander is."

Waar hij vooral boos om kan worden is dat bijvoorbeeld vanuit de politiek vaak de nadruk wordt gelegd op de gevaren van vuurwerk. En de vernielingen die daar volgens vandalen kennelijk bij horen. Probleem is vaak dat dit komt door het harde (vaak illegale) knalvuurwerk. "Terwijl ons vuurwerk - het legale dus - wel veilig is. Wat ons stoort is dat wij over één kam worden geschoren met het illegale vuurwerk. Dat een simpel rotje dat je in je hand kunt laten afgaan, wordt vergeleken met een cobra. Terwijl zo'n cobra nagenoeg gelijk staat aan een handgranaat."

En ook een algemeen vuurwerkverbod of de vrijwillige vuurwerkzones die burgemeesters vanwege het uitblijven van zo'n verbod nu in het leven roepen, hebben volgens de twee ondernemers totaal geen zin. Het is namelijk niet te handhaven, zeggen beiden. Mensen blijven immers gewoon vuurwerk kopen in België, Duitsland of via internet. En ook die vrijwillige vuurwerkvrije zones, waarbij de buurtbewoners zelf handhaven, is gedoe, vindt Brüll. "Dat zijn zaken die vooral bij de burgemeesters leven, niet bij inwoners."

Uit de krant