De foto van Jeroen Pater waarna de motie afgelope zomer werd ingediend.
De foto van Jeroen Pater waarna de motie afgelope zomer werd ingediend. Foto: Jeroen Pater

In najaar 2019 meer duidelijk over 'natuurzwemvijver' Anna's Hoeve

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Zwemliefhebbers moeten er nog wel even op wachten voordat duidelijkheid is of de vijvers van Anna's Hoeve kunnen dienen als 'natuurzwemvijver'. Eerst moet blijken hoe goed de waterkwaliteit daar is. Een 30.000 euro kostend onderzoek hiernaar vindt komend voorjaar plaats.

Dat schrijft wethouder Arno Scheepers aan de gemeenteraad. Aanleiding is de motie van juli dit jaar waarin de gemeenteraad aan Scheepers voorstelde om samen met partners te verkennen of zo'n 'natuurzwemvijver' in het natuurgebied te realiseren is.

Aanleiding van die motie was trouwens een Facebookbericht van toenmalig Hart voor Hilversumcommissielid Jeroen Pater. Hij postte op die warme zondag 8 juli een zomerse foto op het sociale medium met daarbij #PlayaLosAnna. Het bericht leidde tot veel likes én dus de motie.

Hemelwater
Scheepers heeft inmiddels gesproken met de betrokken partijen GNR, waterschap AGV, provincie Noord-Holland en Vitens. Hij schrijft dat de vijvers in het gebied functioneren als berging voor opvang van hemelwater uit de stad. "Water van wegen, parkeerterreinen en andere verhardingen stroomt af naar de vijvers. Dit water is niet geschikt als zwemwater", aldus de wethouder. "Op warme zomerdagen vindt al een beperkte vorm van waterrecreatie plaats. Zwemmen in niet-officieel aangeduid zwemwater is niet verboden, wel is het op eigen risico."

HOV
Maar er zijn meer zaken waarmee rekening moet worden gehouden dan alleen een goede waterkwaliteit, vervolgt de wethouder. Het gebied, voor een groot deel in bezit van het Goois Natuurreservaat, geniet grote bescherming als natuurgebied. Bovendien zijn er allerlei projecten daar aanstaande, zoals de HOV, een nieuwe natuurbrug en het verleggen van de Weg over Anna's Hoeve. 

Uitsluitsel
Het advies van de partijen is om eerst inzicht te krijgen in de actuele waterkwaliteit. Tijdens het komende zwemseizoen is daarom een toetsing van de waterkwaliteit. "De resultaten van het waterkwaliteitsonderzoek geven uitsluitsel over de kansen om van de vijvers op Anna's Hoeve zwemwater te maken", verzekert Scheepers. "Tevens volgt hieruit of de bestaande zwemactiviteiten gedoogd kunnen worden of ontmoedigd moeten worden."

Uit de krant