Eén van de nieuwe gemeentelijke monumenten.
Eén van de nieuwe gemeentelijke monumenten. Foto: Bastiaan Miché

Centrum straks 64 gemeentelijke monumenten rijker

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum is over enkele maanden 64 gemeentelijke monumenten rijker, tenminste als de eigenaren van de betreffende panden daarmee akkoord gaan en geen bezwaar maken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders deze week bekendgemaakt.

Het gaat om zowel winkelpanden als woningen in het centrum, waaronder de Bussumerstraat, Melkpad, Kerkstraat, Groest, Langestraat en 's-Gravelandseweg.

Alweer ruim vijf jaar terug kwam de gemeenteraad met een voorstel om te bekijken welke beeldbepalende panden in het centrum in aanmerking zouden kunnen komen voor de al goedgevulde gemeentelijke monumentenlijst. Dat leidde tot een onderzoek en uiteindelijk tot een selectie.

"Met de aanwijzing van gemeentelijke monumenten in het centrum van Hilversum komen we tegemoet aan de wens om gemeentelijk beleid te ontwikkelen met betrekking tot behoud van het historische dorpskarakter en de ontwikkeling van het centrumgebied van Hilversum", schrijft wethouder Jan Kastje aan de gemeenteraad.

De nieuwe gemeentelijke monumenten voldeden bij het laatste aanwijzingsproject 2007-2010 niet aan de selectiecriteria, waarbij de focus lag op 1850-1940 (periode na de aanleg van de spoorlijn en de groei van Hilversum) en gaafheid. "Toch blijken vele monumenten in hoofdvorm en detaillering na onderzoek gaver dan op het eerste gezicht gedacht", aldus Kastje. "Er zijn nog sporen van panden die in oorsprong midden op de kavel van het esdorp stonden."

Overigens verandert de aanwijzing niets aan het huidige gebruik van het monument, meent de wethouder. De eigenaren worden ook geïnformeerd over hun pand en mogelijkheden.

Uit de krant