Annastacia (links) en Hasret (rechts) vinden de praktijklessen in de pop-upstore aan de Neuweg leuk en leerzaam.
Annastacia (links) en Hasret (rechts) vinden de praktijklessen in de pop-upstore aan de Neuweg leuk en leerzaam. Foto: Bastiaan Miché

Leerlingen MBO College Hilversum runnen pop-upstore op Neuweg

Algemeen

HILVERSUM - Ze turen ingespannen naar hun laptop. Overleggen over de foto's die op Marktplaats moeten komen. Juichen als er een bod op hun artikel is geplaatst. Ze veren op als er een klant binnenkomt. Leerlingen van het MBO College Hilversum leren het verkoopvak in een pop-upstore aan de Neuweg. "Dit is zo veel leuker lesgeven dan in een lokaal", vindt Marcel Groen, docent economie.

Een keer per week komt hij naar de pop-upstore om zijn pupillen te onderwijzen. Gestart wordt met een vergadering. Aan de grote tafel achter in de winkel aan de Neuweg wordt besproken wat er die dag op het programma staat en wat de leerdoelen zijn. Afgesproken wordt wie wat doet die dag. Annastacia (16) is druk met het plaatsen van foto's op Marktplaats. Ze is er bedreven in, hoewel ze privé niet echt gebruikmaakt van de verkoopsite. "We hebben afgesproken dat we naast het verkopen van artikelen in de winkel ook van alles op Marktplaats zetten. En dat gaat heel goed."

Docent Groen knikt. Hij laat een foto zien van een grote zaklantaarn die hij thuis had liggen. "Ik deed er niets meer mee en heb 'm voor 35 euro verkocht", vertelt hij trots. Annastacia voegt toe dat het geld dat ze verdienen niet in eigen zak gaat, maar naar het goede doel. "Het geld dat we verdienen met het verkopen van de spullen in de winkel en op Marktplaats gaat naar Terre des Hommes, onze buren", wijst Groen naar links.

Op de hoek van de Neuweg is een winkel gevestigd die wordt gerund door vrijwilligers. Te koop zijn tweedehandsspullen: van kleding tot boeken en van speelgoed tot schoenen. De vrijwilligersorganisatie heeft onder meer servies aan de pop-upstore gegeven voor de verkoop. "Ik denk dat dat niet zo goed verkoopt omdat mensen dat ook bij bijvoorbeeld Blokker kunnen kopen. Daarvoor komen mensen niet naar onze winkel", denkt Annastacia.

Een van de mensen van het MBO College die zich heeft hardgemaakt voor het project is Harrie Scherpenborg. De docent bedrijfseconomie pleitte voor de praktijkwinkel. "We zijn in februari van dit jaar van start gegaan en het project loopt tot begin april," legt hij uit, "en oorspronkelijk wilde het Comenius College hier een project starten voor studenten. Dat is niet goed van de grond gekomen. In november 2017 heeft het Comenius ons het pand aangeboden om te huren."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant