In het vuurwerkvrije centrum is wel weer een vuurwerkshow.
In het vuurwerkvrije centrum is wel weer een vuurwerkshow. Foto: Bastiaan Miché

Toch nog vijf vrijwillige vuurwerkvrije zones in Hilversum

Politie

HILVERSUM - Lang leek het bij een idee te blijven, maar op het laatste moment hebben vijf bewonersgroepen toch besloten mee te doen aan de proef van vrijwillige vuurwerkvrije zones. In navolging van Den Haag krijgt Hilversum tijdens de jaarwisseling de kans om hiermee te experimenteren.

"We hebben vijf nieuwe zones waar inwoners zelf de verantwoordelijk dragen om die straat of buurt veilig te houden", aldus burgemeester Pieter Broertjes in het eindejaarsgesprek met deze krant (in de krant van volgende week meer). "Naarmate de tijd vordert komt het meer van de grond dan ik had gedacht. We hopen dat het een groot succes wordt. Dan wordt het toch een olievlek die zich over Hilversum uitbreidt. Uiteindelijk komen we waar we willen zijn: dat de overlast voor mensen en dieren zo min mogelijk wordt", voegt de burgervader eraan toe.

De gemeente was met zeven bewonersgroepen in gesprek, waarvan er vijf hebben besloten mee te doen aan deze proef. Naast kinderboerderij De Hertenkamp, zoals deze krant al meldde, zijn ook de Da Costalaan, het Rita Reijshof, de omgeving de Kroonlaan - de Witte Kruislaan en Lieven de Keylaan - Floris Vosstraat vuurwerkvrij. Hier geldt dat bewoners onderling afspraken maken. Er is dus geen extra handhaving.

Vorig jaar waren vrijwillige vuurwerkzones in Den Haag een succes, zo meldt de gemeente. Na de jaarwisseling wordt deze proef geëvalueerd. Daarbij kijkt de gemeente naar de ervaring van de deelnemers én hoe veilig het is verlopen in deze proefzones.

Uit de krant