Afbeelding
Archieffoto: Bastiaan Miché

Zeven aanhoudingen tijdens oud en nieuw in Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Zeven aanhoudingen zijn verricht in Hilversum tijdens oud en nieuw. De gemeente en de hulpdiensten kijken in het algemeen terug op een rustig verlopen jaarwisseling in de mediastad, wel kreeg de brandweer te maken op de Erfgooiersstraat te maken met agressie.

Politie, brandweer en handhavers van de gemeente zijn de hele avond en nacht in touw geweest om oud en nieuw in goede banen te leiden. In totaal moesten zeven mensen mee naar het politiebureau. De personen zijn aangehouden voor openbare dronkenschap, het lastigvallen van anderen en vernielingen.

Gebroken
Niet iedereen is de jaarwisseling schadevrij doorgekomen. Zo blijkt een beveiligingsmedewerker ongelukkig ten val te zijn gekomen, waarbij hij zijn been heeft gebroken. 

Brandweer
Negentien keer is de brandweer in Hilversum in actie gekomen: voornamelijk containerbranden en buitenbrandjes. Hierbij ging het vooral om in brand gestoken afval en kerstbomen. Op de Erfgooiersstraat kreeg de brandweer te maken met agressie. Vanuit een groep is zwaar vuurwerk naar de auto gegooid. Hierbij zijn geen gewonden gevallen. 

Achterhalen
De politie heeft de daders niet kunnen achterhalen. Wel hebben de agenten de groep jongeren op hun gedrag aangesproken, zo laat Brandweer Gooi en Vechtstreek weten. "Het kan niet zo zijn dat hulpverleners worden belemmerd tijdens het blussen van brand en tijdens het verlenen van hulp aan mensen in nood", aldus commandant John van der Zwan. 

Onacceptabel
Burgemeester Pieter Broertjes komt met woorden van gelijke strekking. "Dat is echt onacceptabel. Deze mensen doen hun werk. Belangrijk werk. Van hulpverleners blijf je af!"

Feest
"Ik kijk terug op een geslaagde jaarwisseling", blikt Broertjes terug. "Dit jaar hebben we nauw samengewerkt met onder meer Hilversum Marketing en Beeld en Geluid en dat heeft goed gewerkt: het was een feest", geeft de burgervader aan. 

Shows
Veel mensen zijn afgekomen op de vuurwerkshows op het Marktplein. Om 19.00 uur was er één voor de kinderen en om middernacht was daar de centrale vuurwerkshow met digitale klok - allemaal onderdeel van Hilversum Viert. Volgens de burgemeester is de sfeer meer dan goed. Hij heeft daar veel enthousiaste Hilversummers gezien en gesproken

Traditie
"Ik ben er trots op dat in Hilversum veiligheid en gezelligheid tijdens de jaarwisseling hand in hand gaan en dat ook deze jaarwisseling goed is verlopen. De vuurwerkshow op het marktplein was prachtig en er was een goede sfeer, wat mij betreft zetten we deze mooie traditie de komende jaren voort", zegt Broertjes verder nog. 

Handhavers
Voor de vierde keer heeft Hilversum gewerkt met vuurwerkvrije zones in het centrum. Ook hier is de jaarwisseling rustig verlopen. Handhavers van de gemeente hebben in dit gebied gecontroleerd. 

Vrijwillige zones
Daarnaast zijn er op verzoek van vijf bewonersgroepen vrijwillig vuurwerkvrije zones ingesteld, waaronder bij het Hertenkamp. Hoe het daar is verlopen, is nu nog niet duidelijk. Samen met de bewoners evalueert de gemeente begin januari nog of deze een succes zijn geweest en hoe de bewoners dit experiment zelf ervaren hebben. 

Uit de krant