SP-fractievoorzitter Bianca Verweij.
SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

SP-vragen over kinderen in crisisopvang

Zorg

HILVERSUM - Met vijf actiepunten hoopt de SP te voorkomen dat kinderen (langdurig) in de crisisopvang verblijven. Volgens de socialisten zijn er momenteel vier kinderen - één baby, twee peuters en een tiener - in de opvang aan de Neuweg te vinden.

“Dat is geen gewenste en een ongezonde plek voor kinderen”, geeft de SP aan. De fractie heeft grote zorgen. Het zo snel mogelijk uitplaatsen van deze kinderen en hun ouders moeten de gemeente en de regio beter gaan regelen. In de opvang moet er speciale begeleiding komen voor de kinderen. Daarnaast pleit de oppositiepartij voor meer claimwoningen en alternatieve, tijdelijke woonvormen zodat het verblijf in de opvang zo kort mogelijk duurt.

In de preventieve sfeer vinden de socialisten dat huisuitzettingen, waarbij kinderen in het spel zijn, niet mogen worden uitgevoerd. Het gezin moet ondersteuning krijgen. De regionale beleidsplannen op het gebied van bescherming en opvang en zorg voor de jeugd moet tegen het licht gehouden worden. Het is hoog tijd voor aanvullende ambities en concrete maatregelen.

De fractie heeft artikel 41-vragen gesteld aan wethouder Floris Voorink van Bescherming en Opvang. Zo wil de oppositiepartij onder andere weten wat hij vindt van de SP-plannen en welke concrete maatregelen hij van plan is te nemen om die situatie voor kinderen zo snel mogelijk te verbeteren.

Uit de krant