Burgemeester Broertjes.
Burgemeester Broertjes. Foto: Bastiaan Miché

Broertjes: 'Voldoende issues in Hilversum die om oplossing schreeuwen'

Politiek

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes heeft in zijn nieuwjaarstoespraak dinsdagmiddag in de Vituskerk zijn zorgen geuit over de groeiende ontevredenheid bij een grote groep mensen, ook in Hilversum. Hij brak een lans voor nieuwe politiek, waarbij het in de kern draait om investeren, verbinding maken, vertrouwen wekken en vooral ook: luisteren naar elkaar.

Broertjes kijkt terug op een bewogen jaar en constateert dat er nog altijd een groot gebrek aan vertrouwen in de politiek is. "De rode draad is gebrek aan erkenning en niet serieus te worden genomen. De gele hesjes zijn in
Nederland nog niet zo zichtbaar, het protest is niet zo manifest, maar onder de oppervlakte smeult er van alles. Het optimisme dat er was na de val van de Muur, is verdwenen. De helft van de Nederlanders ziet de toekomst voor hun kinderen somber in. Onze samenleving, onze democratische rechtstaat, is kwetsbaar geworden."

Armoedegrens
Want ook in Hilversum leven (te) veel mensen onder de armoedegrens en spelen 'voldoende issues die om een oplossing schreeuwen'. En dan heb ik het niet alleen over de filedruk elke ochtend en vroege avond om ons mooie dorp in- en uit te komen. Het openbaar vervoer is een goed alternatief, zeker, maar niet voor iedereen. Het huidige college, maar ook de nieuwe raad én de ambtenaren én de griffie, doen echt hun uiterste best een ander spoor te volgen. Wij zijn veelvuldig in gesprek met betrokken bewoners. Hulde voor al die inspanningen. En toch is het soms niet goed genoeg. Nelson Mandela zei ooit: "Het gaat niet om goede bedoelingen. Het gaat om wat je bereikt." En zo is het precies."

Voorbeelden die om een oplossing schreeuwen zijn, aldus Broertjes, de situatie rond de kleine spoorbomen, een nieuw Buurthuis de Lelie en decentralisatie van het sociaal plein (zorg de wijken in). "De wereld om ons heen verandert razendsnel. Ik voorspel u dat de komende tien jaar de technologie nog sneller gaat dan in de afgelopen vijftig jaar. In 2030 zijn zelf rijdende auto's heel normaal en zijn alle lantaarnpalen 'smart'. Dat brengt mensen uit hun comfortzone. Ik ben ervan overtuigd dat gemeenten – Hilversum voorop – het vertrouwen in de democratie weer kunnen vergroten, mits we betrouwbaar zijn en menselijk/ humaan en ook soms op maat willen reageren."

Vitaler en duurzamer
Broertjes vervolgt met dat alle alweer ruim negentigduizend inwoners zich thuis moeten voelen in hun eigen dorp of stad. "We blijven bouwen aan een mooier, vitaler en duurzamer Hilversum. Een stad met een regionale
functie waar het goed toeven is, om te wonen, te werken en te winkelen. En.. om veilig uit te gaan."

En goed luisteren betekent niet altijd de ander z'n zin geven, benadrukt de burgemeester. "Het betekent wel dat we met respect met elkaar omgaan. En dat wij echt willen horen wat de ander zegt. Dat is meer dan goed luisteren. Een kleine 20 procent van onze inwoners vindt dat ze onvoldoende wordt betrokken bij gemeentelijke plannen. De gemeente, U en ik, kunnen het niet alleen. Dat is oud-denken. Samenwerken met al onze partners is een voorwaarde voor succes. We doen opnieuw een beroep op de politie, de brandweer, de hulpverleners, de regiomedewerkers, de jeugdboa's, de jongerenwerkers en allen die ik nu vergeet te noemen.
Samen sterk, blijft mijn motto. Weet u het nog: 'alleen ga je sneller, maar samen kom je verder'….Aldus Eberhard van der Laan."

Uit de krant