Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Terughoudend zijn met bewapenen boa

Politie

HILVERSUM - Moeten de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) met meer wapenmiddelen de straat op in Hilversum? Als het aan burgemeester Pieter Broertjes ligt liever niet. In sommige situaties zouden zij meer mee kunnen krijgen dan een portofoon of handboeien.

"We moeten terughoudend zijn met het bewapenen van de boa. Het kan wel, maar het hoeft niet", aldus de burgemeester. "Het geweldsmonopolie ligt bij de politie, tenzij er omstandigheden zijn dat je die slagkracht moet vergroten. Ga er ook van uit dat de boa in het algemeen hierop niet is getraind en toegerust. De boa gaat eerst praten. Op een andere manier manifesteren kan, maar alleen onder het kopje 'tenzij'", was zijn vervolg.

Hiermee reageerde Broertjes in de commissie Economie en Bestuur op politieke vragen. Naar aanleiding van een uitspraak van een van de Hilversumse boa's op de nationale televisie werd hem gevraagd of het wenselijk is de handhavers ook een wapenstok en/of pepperspray mee te geven. Voor de camera van de NOS zei handhaver Ismael Agourzil dat hij een wapenstok miste. Daar gaat een preventieve werking van uit, was zijn argument.

Dat leidde tot artikel-41-vragen van de SP en later ook tot vragen van D66.

Uit de krant