Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Stap over eigen schaduw voor WESPP-voorziening'

Zorg

HILVERSUM - Kwetsbare personen, zoals cliënten van WESPP, onderbrengen in algemene voorzieningen is een ideologische waan. Er moet weer een specialistisch onderkomen komen voor mensen met ernstige psychische klachten. Daarmee laat Hilversum zien dat het een beschaafde samenleving heeft.

Dat stelt Hilversummer Tom de Meij in een ingezonden brief aan deze krant. De briefschrijver zegt dat de sluiting van de voorziening aan de Korte Noorderweg eind 2018 op ‘onverantwoorde wijze is dichtgerommeld’. Hoewel de politiek daar drie jaar geleden al een stokje voor stak toen sluiting ook al dreigde.

Afgesproken was dat de bezoekers van de werkervarings- en scholingsproject voor (ex) psychiatrische patiënten (WESPP) pas weg mochten op het moment dat er voor hen een passend alternatief was gevonden. Uit een brief van wethouder Karin Walters is te herleiden dat nog lang niet alle cliënten een andere plek hebben gevonden.

De Meij vindt dat de gemeente een ernstige inschattingsfout maakt door te stellen dat een instantie als WESPP, waar de bezoekers op professionele begeleiding konden rekenen en wat een veilig thuishonk was, geen bestaansrecht meer heeft. Dat de GGz Centraal en de gemeente beweren dat de instelling niet meer rendabel is, vindt hij helemaal schokkend. “Of we het hier over de productie van kogellagers hebben in plaats van de opvang van kwetsbare personen.”

De enige oplossing is terug te gaan naar een specialistische voorziening, omdat deze doelgroep niet gedijt in bestaande projecten en nog in Hilversum op te zetten trajecten als Buurtcirkels. “Die voorziening mag best wat kosten”, meent De Meij. “Hilversum wil blijkbaar wel voor kwetsbare burgers zorgen, maar ze moeten niet te duur zijn.”

Tot slot verwijst De Meij naar een uitspraak van Mahatma Gandhi. Die zei ooit dat je de beschaving van de (lokale) samenleving kunt aflezen aan de manier waarop er met de kwetsbaren wordt omgegaan. “Laten we hopen dat de politiek over de eigen schaduw kan stappen en alsnog tot een deugdelijk en adequate oplossing komt."

Uit de krant