PvdA-raadslid Jacqueline Kalk was een van de vele commissieleden met veel vragen over de gang van zaken.
PvdA-raadslid Jacqueline Kalk was een van de vele commissieleden met veel vragen over de gang van zaken. Foto: Bastiaan Miché

Walters: 'Hadden de raad moeten informeren, maar dat hebben we niet gedaan'

Politiek

HILVERSUM - Bijna schouderophalend liet wethouder Karin Walters van Welzijn en Zorg weten dat het college niet 'superbedacht' had de raad te informeren over de keuze om de inkoop van jeugdbescherming en -reclassering bovenregionaal in te gaan kopen. Tot een nieuw contract heeft het niet geleid. Met 32 gemeenten tot consensus komen is een ondoenlijke klus. "Dat is ook de reden dat we eruit gestapt zijn."

"We hadden de raad moeten informeren over dat we bovenregionaal gaan inkopen. Dat hebben we niet gedaan", zei Walters droogjes tijdens de hoorzitting over de mislukte inkoop in de regio Gooi en Vechtstreek.

Nadat de wethouder verderop nogmaals herhaald had dat het college niet 'superbedacht had om de raad mee te nemen in dit traject' gaf ze toch iets meer uitleg. "Wij dachten dat bovenregionaal inkopen hetzelfde was als regionaal. Het leek dat het de inkoop betrof voor iets dat doorliep. Het toelatingsdocument leek erg op het vorige. Daarom hebben we geen nieuwe kaders opgehaald bij de raad."

Dat Hilversum en de rest van de Gooise gemeenten besloten hebben om deze inkoop bovenregionaal te regelen - met vier andere regio's in Noord-Holland - was eigenlijk niet echt een keuze. Volgens Walters zijn de regio's onder grote druk gezet door de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie. "De regio-inkopers voelden die druk: het moet die kant op. We zijn meegegaan in die bijzondere druk", aldus de wethouder.

 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant