Willemijn en Quirine Olland: 'Het is een verhaal dat altijd al een onderwerp was binnen de familie.'
Willemijn en Quirine Olland: 'Het is een verhaal dat altijd al een onderwerp was binnen de familie.' Foto: Bastiaan Miché
Video

Hilversumse zussen maken documentaire over opa die Holocaust overleefde

Cultureel

HILVERSUM - Waarom op zoek gaan naar een moeilijk verhaal ver weg terwijl er een fantastisch verhaal heel dichtbij is? Met die gedachte begonnen de zussen Willemijn (19) en Quirine (16) Olland uit Hilversum aan hun havo-examenprofielwerkstuk over hun inmiddels 86-jarige opa Bert Woudstra.

Hij overleefde als jongetje de Holocaust. Het resultaat is een prachtig 'familieverhaal' en een documentaire, die zaterdag te zien is in Filmtheater Hilversum.

Het is een verhaal over een Joodse familie in de Tweede Wereldoorlog. Van de 53 familieleden voor de oorlog zijn er in mei 1945 nog 29 over. De in 1933 geboren Bert Woudstra doet in de documentaire zijn verhaal, net als de rest van de huidige familie. "Het is een verhaal dat altijd al een onderwerp was binnen de familie", zegt Willemijn. "En toen we een keer bij onze opa waren, stelde onze tante - die geschiedenisdocent is - voor om ons profielwerkstuk hierover te schrijven. Dat leidde nog wel tot een hele discussie - we moesten als zussen met elkaar samenwerken - maar uiteindelijk hebben we nu wel een heel gaaf iets gemaakt voor school én opa."

Tekst gaat verder onder de foto.

Bert Woudstra in 1940.

Al snel besloten de twee scholieren van het Comenius College om alle gesprekken én de bezoekjes aan de verschillende onderduikadressen waar hun opa verbleef - met name in Overijssel - op camera te zetten.

Ook ging Willemijn naar het Duitse dorpje Meudt (tussen Bonn en Frankfurt) waar hun familie oorspronkelijk vandaan komt. Net op dat moment werd daar de oorlog herdacht en kwamen mensen uit allerlei landen weer bijeen. "Dan merk je wel dat dit veel groter is dan alleen je familie. In dit dorpje is bijvoorbeeld ook tijdens de Kristallnacht (1938) de synagoge in brand gestoken."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant