In de nazomer van 2018 legde Anne S. de Jong veel marktkooplieden vast op het Marktplein van Hilversum.
In de nazomer van 2018 legde Anne S. de Jong veel marktkooplieden vast op het Marktplein van Hilversum. Foto: Anne S. de Jong

Vitaliteit van mensen van de markt op de gevoelige plaat

Cultureel

HILVERSUM - In Hilversum is hij bekend als D66-raadslid. Minder bekend is dat Anne S. de Jong een fervent fotograaf is. Afgelopen nazomer was hij vaak op de Hilversumse markt te vinden om daar portretten te maken van de marktlui. Het resultaat is vanaf maandag te zien in het raadhuis.

'Trots' heet de fototentoonstelling van De Jong. Hierin laat hij zien hoe mensen zijn in het echte leven. Van geposeerde foto's in een studio is hij wars. "Ik fotografeer mensen op hun werk, tijdens training- en teamsessies of op vakantiereizen. Meer en meer ook gewoon op straat. Het is mijn uitdaging om de vitaliteit van mensen vast te leggen en mensen te laten zien zoals ze werkelijk zijn", laat hij weten.

In die visie passen de mensen van de markt heel goed. De Jong omschrijft hen als puur, betrokken en bevlogen. Deze expositie laat volgens de vice-fractievoorzitter van D66 zien dat er met veel plezier gewerkt op woensdag en zaterdag op het Marktplein en dat de marktkooplui niet vies zijn van hard werken. "Dag in dag uit, in weer en wind en bij nacht en ontij bouwen ze hun kramen op en stallen ze hun waren uit. Ze zijn de hele dag in touw. In de namiddag is het inpakken en wegwezen. Vlot weer huiswaarts, waar ook nog een boel te doen is en dat meerdere malen per week", luidt de uitleg van de man die in 2006 zijn hobby als fotograaf weer heeft opgepikt.

'Trots' is te zien van maandag 28 januari tot zaterdag 9 maart in de gangen van het raadhuis. Woensdag 30 januari is de officiële opening. D66-wethouder Wimar Jaeger verricht de openingshandeling om 17.00 uur.

Anne S. de Jong. 

Uit de krant