Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Roland Holst College wint Nationale Onderwijsprijs Noord-Holland

Algemeen

HILVERSUM - Het Roland Holst College heeft de Nationale Onderwijsprijs Noord-Holland gewonnen. Daarmee zijn ze door naar de finale van deze tweejaarlijkse prestigieuze prijs. Die vindt plaats op 27 maart in Leiden.

Het juryrapport roemt de samenwerking van de school en de gemeente in het Smart City project van Hilversum. De leerlingen spelen, onder andere, een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het nieuwe Stationsgebied, de MediaMile en slimme lantarenpalen, maar denken ook actief mee hoe de stad duurzamer, efficiënter en leuker wordt gemaakt door de inzet van sensoren, ICT en nieuwe ideeën.

"Scholen willen meer dan ooit midden in de samenleving staan en stimuleren dan ook alom de samenwerking tussen hun leerlingen en organisaties buiten de school. De tijd is voorbij dat leerlingen al hun kennis binnen de schoolmuren moeten opdoen. Het A. Roland Holst College toont zich al jaren actief op dit terrein, maar legt de lat met deze Smart City-inzending echter een stuk hoger dan je van een school mag verwachten", aldus het lovende juryrapport. Drijvende krachten achter het project vanuit het Roland Holst College zijn informaticadocent Willem Schnitfink en kunstdocent Hanke Wiegand.

Eén van de Smart City projecten richt zich op het Hilversums erfgoed. De leerlingen ontwikkelen zogenaamde Snapchat filters rond een aantal Hilversumse monumenten op de MediaMile route. Daarnaast hebben 140 leerlingen bewoners geïnterviewd over hoe hun stad slimmer en leuker kan worden.

De brainstorm leverde tientallen waardevolle ideeën op, waaronder het Snapchat filter project. Een ander project waarin leerlingen en ambtenaren samenwerken richt zich op de herbestemming van het Stationsgebied.

Wethouder Jaeger van economie, media en cultuur is blij met de finale plaats van het Roland Holst College: "Het Smart City-programma gaat over het inzetten van ICT-technieken om de leefbaarheid in de stad te verhogen. Dat jongeren hierin een grote rol in spelen is enerzijds vanzelfsprekend, maar anderzijds dan ook weer uitzonderlijk, zo blijkt uit het jury rapport. Ik vind een dergelijke innovatieve samenwerking echt passen in onze Mediastad, die zich klaar maakt voor een fijne plek om te wonen, werken en leven voor toekomstige generaties."

Uit de krant

!

Uit de krant

Afbeelding
Weinig over van scooter na brand in Oude Haven 112 25 sep, 16:58
Afbeelding
Hartendragers Hilverzorg mobiel op pad met thuiswonende ouderen Zorg 24 sep, 17:30
Logo
Afbeelding
Komende dinsdagavond informatiebijeenkomst voor buurtbewoners Pand Philipscomplex wordt opvanglocatie voor 500 Oekraïners; onderzoek naar opvang in Silverpoint Mensen 24 sep, 12:00
Logo
Afbeelding
Zaterdagportret | Miranda van Renswoude ‘En als het allemaal even tegenzit hang je gewoon versier het leven-slingers op’ Mensen 24 sep, 06:00
Logo
Afbeelding
Plein wordt groen en sober Politiek Hilversum steunt herinrichting Kerkbrink en unaniem de verhuizing van de bibliotheek Buurt & wijk 23 sep, 17:20
Logo
Afbeelding
Schoorsteenbrand op de loer Houtkachel: een goed alternatief voor een warm huis? Mensen 23 sep, 15:00
Afbeelding
Violenschool tijdelijk ontruimd vanwege vreemde geur: ‘Waarschijnlijk was het kleuterpoep’ 112 23 sep, 14:00
Afbeelding
Veel schade door brand in beautysalon Emmastraat 112 23 sep, 13:38
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief