Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

Roland Holst College wint Nationale Onderwijsprijs Noord-Holland

Algemeen

HILVERSUM - Het Roland Holst College heeft de Nationale Onderwijsprijs Noord-Holland gewonnen. Daarmee zijn ze door naar de finale van deze tweejaarlijkse prestigieuze prijs. Die vindt plaats op 27 maart in Leiden.

Het juryrapport roemt de samenwerking van de school en de gemeente in het Smart City project van Hilversum. De leerlingen spelen, onder andere, een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het nieuwe Stationsgebied, de MediaMile en slimme lantarenpalen, maar denken ook actief mee hoe de stad duurzamer, efficiënter en leuker wordt gemaakt door de inzet van sensoren, ICT en nieuwe ideeën.

"Scholen willen meer dan ooit midden in de samenleving staan en stimuleren dan ook alom de samenwerking tussen hun leerlingen en organisaties buiten de school. De tijd is voorbij dat leerlingen al hun kennis binnen de schoolmuren moeten opdoen. Het A. Roland Holst College toont zich al jaren actief op dit terrein, maar legt de lat met deze Smart City-inzending echter een stuk hoger dan je van een school mag verwachten", aldus het lovende juryrapport. Drijvende krachten achter het project vanuit het Roland Holst College zijn informaticadocent Willem Schnitfink en kunstdocent Hanke Wiegand.

Eén van de Smart City projecten richt zich op het Hilversums erfgoed. De leerlingen ontwikkelen zogenaamde Snapchat filters rond een aantal Hilversumse monumenten op de MediaMile route. Daarnaast hebben 140 leerlingen bewoners geïnterviewd over hoe hun stad slimmer en leuker kan worden.

De brainstorm leverde tientallen waardevolle ideeën op, waaronder het Snapchat filter project. Een ander project waarin leerlingen en ambtenaren samenwerken richt zich op de herbestemming van het Stationsgebied.

Wethouder Jaeger van economie, media en cultuur is blij met de finale plaats van het Roland Holst College: "Het Smart City-programma gaat over het inzetten van ICT-technieken om de leefbaarheid in de stad te verhogen. Dat jongeren hierin een grote rol in spelen is enerzijds vanzelfsprekend, maar anderzijds dan ook weer uitzonderlijk, zo blijkt uit het jury rapport. Ik vind een dergelijke innovatieve samenwerking echt passen in onze Mediastad, die zich klaar maakt voor een fijne plek om te wonen, werken en leven voor toekomstige generaties."

Uit de krant