Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

CDA: 'Schrap koopzondag en bespaar 5 kiloton CO2 per jaar'

Politiek

HILVERSUM - Hilversum kan 5 kiloton CO2-uitstoot per jaar besparen. Daarvoor hoeft de gemeente alleen maar de koopzondag af te schaffen. Dat was het idee van het CDA Hilversum.

Voorstander van alle zondagen de winkels open zijn de christendemocraten nooit geweest. Toch besloot de meerderheid van de gemeenteraad vorig jaar de winkeltijdenverordening aan te passen en 52 koopzondagen per jaar toe te staan.

Met de motie ‘Zomaar...5 kiloton per jaar’ vloog het CDA deze discussie via een andere kant aan. Hilversum staat ook nog voor een grote duurzaamheidsopgave. De gemeente loopt achter in de ambitie van 100 kiloton CO2-reductie en dan ligt daar een kans om 5 kiloton per jaar te besparen.

Wethouder Jan Kastje van Duurzaamheid moest toegeven dat het CDA creatief te werk ging, maar zei dat deze handeling niet nodig was, want Hilversum gaat die CO2-reductie absoluut halen.

De grote meerderheid van de raad zag dit voorstel ook niet zitten. Met 27 tegen en slechts 9 (CDA, SP, ChristenUnie en Leefbaar Hilversum) voor werd de motie verworpen.

Uit de krant