Sheila van Horn van Thino verzorgt dinsdag 5 februari een informatiebijeenkomst over hoogbegaafdheid.
Sheila van Horn van Thino verzorgt dinsdag 5 februari een informatiebijeenkomst over hoogbegaafdheid. Foto: Bastiaan Miché

'Hoogbegaafde baby's zijn alerter en worden boos als ze moeten liggen'

Zorg

HILVERSUM - Op haar dertigste kwam Sheila van Horn (42) erachter dat ze hoogbegaafd was. Eindelijk vielen de puzzelstukjes op z'n plek en begreep ze waarom ze zich op de basisschool soms niet fijn voelde. Waarom ze regelmatig buikpijn had en waarom haar klasgenootjes haar niet altijd begrepen.

Inmiddels is Van Horn moeder van een hoogbegaafde zoon en startte ze vorig jaar het bedrijf Thino, waarin opvoeding en onderwijs samenkomen en ze haar kennis over hoogbegaafdheid kan delen.

Nooit had Van Horn een vermoeden dat ze wel eens hoogbegaafd zou kunnen zijn. Ja, ze kon goed leren, maar er waren wel meer kinderen die goed konden leren. Ze ging niet gelijk naar de universiteit. Nee, het werd de Pabo, onderwijs. Want juf worden leek haar leuk. "De Pabo deed ik met twee vingers in mijn neus. Het sociale aspect ervan was voor mij veel interessanter. Nadat ik de opleiding afrondde, ging ik alsnog naar de universiteit om orthopedagogische wetenschappen te studeren."

Ze werkte in het basisonderwijs en daarna onder meer als pleegzorgbegeleider waar ze soms tegen onbegrip opliep. "Ik begreep niet waarom ik werd geremd als ik stappen wilde nemen. Nu, achteraf, weet ik dat mijn collega's mij niet konden bijhouden en ik veel verder vooruit dacht dan zij konden."

Warm bad
Toen ze dertig jaar was, kwam ze op een forum voor hoogbegaafden terecht. Het was alsof ze in een warm bad stapte. "Er werd gelachen om mijn grappen, en niemand keek er van op dat ik drie gesprekken tegelijk kon voeren zonder de rode draad te verliezen." Om toegang te krijgen voor Vereniging Mensa, deed Van Horn een toelatingstest die ze moeiteloos haalde. Op deze test scoorde ze in de hoogste twee procent van de bevolking.

Haar wereld werd groter want ze had zich altijd aangepast. Het was ook verwarrend, want wie ze was wilde ze niet meer zijn, maar ja, wie was ze nu? Gaandeweg kwam ze daarachter en ook dat ze iets kon betekenen voor mensen die te maken hebben met hoogbegaafdheid. Ouders, leerkrachten, maar ook opa's en oma's en de oppas.

Het idee om haar bedrijf Thino op te starten, was geboren. "Thino richt zich vooral op hoogbegaafde kinderen, hun ouders en professionals die met hoogbegaafde kinderen werken. Ik wil graag kennis verspreiden over hoogbegaafdheid onder ouders, leerkrachten en andere betrokkenen," vertelt Van Horn.

Boze baby's
Hoogbegaafdheid ziet ze vaak al bij baby's want daarmee word je namelijk geboren, het is erfelijk. Baby's die hoogbegaafd zijn, zijn veel alerter, worden boos als ze plat op hun rug moeten liggen, want ze willen alles zien en volgen. Wat je volgens haar ook vaak ziet, is dat die baby's na kraambezoek van slag zijn en huilen. Dat komt, vertelt Van Horn, omdat de meeste hoogbegaafden ook hoogsensitief zijn en ze teveel prikkels moeilijk aan kunnen.

Hoogbegaafdheid is er in de gradaties meerbegaafd, hoogbegaafd en uitzonderlijk hoogbegaafd en op verschillende gebieden. "Hoogbegaafde mensen kunnen creatief zijn, zien dwarsverbanden, hebben oog voor details, zijn vaak verbaal sterk en hebben een goed geheugen. Ik kan ouders, maar ook leerkrachten en pedagogisch medewerkers handvatten geven om helder te krijgen hoe je een hoogbegaafd kind kunt ondersteunen en begeleiden. Er gaan fabels en mythes rond over hoogbegaafdheid en er is nog veel onwetendheid. Daar wil ik verandering in brengen."

Voor belangstellenden wordt dinsdag 5 februari van 19.30 tot 21.00 uur een gratis informatiebijeenkomst gehouden over hoogbegaafdheid bij Buro Ozo, Franklinstraat 30. Aanmelden kan via Sheila@thino.nl

Uit de krant