Afbeelding
Foto: Veiligheidsregio

Veel meldingen van gaslucht na ongeval vrachtwagen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Gas dat vrijkomt uit een tankwagen in Alblasserdam (Zuid-Holland) zorgt in een groot deel van Midden-Nederland voor stankoverlast. Ook in 't Gooi en de Vechtstreek wordt een penetrante gaslucht waargenomen, meldt de Brandweer Gooi & Vechtstreek. Het advies: "Indien u last heeft van de stank, sluit ramen en deuren."

Momenteel wordt de meldkamer van de Gooise brandweer wordt overspoeld met meldingen van gas/rubberlucht, met name uit Hilversum en Laren. "Door sterke wind wordt stank ook richting Hilversum en omstreden gedreven", aldus het korps op twitter. Inmiddels is er een NL alert uitgegaan vanwege de stankoverlast. De lucht vormt geen gevaar voor de gezondheid. Er is wel kans op misselijkheid/overgeven. 

De boosdoener zou een soort smeermiddel zijn, petrolat. Wat er precies is misgegaan wordt momenteel onderzocht. De stof waardoor de geur uit Alblasserdam in de wordt veroorzaakt is een versnellingsbakolie, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. Die gaat de isolatie van de tank afpellen om de tank te laten afkoelen. Daarnaast hebben zij waterschermen geplaatst om de geur neer te slaan.

Uit de krant