Hilversumpas voor alleen minima 'stigmatiseert'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: PR

Hilversumpas voor alleen minima 'stigmatiseert'

HILVERSUM - Trek de Hilversumpas breder dan alleen de minima. Dat is de reactie van de Cliëntenraad Hilversum en de Adviesraad Sociaal Domein Hilversum aan de gemeente, die beide instanties gevraagd heeft naar de uitgangspunten te kijken van de voordeelkaart. Een van de kritiekpunten is dat deze pas de doelgroep labelt. 

"De stadspas is een uitstekend idee", zo meldt de Adviesraad in de reactie. "Geef inwoners met een hoger inkomen de mogelijkheid de kaart te kopen. Daarmee betalen ze een deel van de kosten", luidt een van de adviezen. 

Profijt
De Cliëntenraad Hilversum is zowaar nog duidelijker. "Maak de Hilversumpas meteen (betaald) beschikbaar voor de overige inwoners. De Hilversumse minima zijn dan niet als 'groep' herkenbaar wanneer de pas wordt gebruikt, wat het gevaar van stigmatisering ondervangt. Daarnaast hebben ondernemers dan ook profijt van deelname van alle inwoners en zullen ze daarom eerder aansluiten", zo zijn de kanttekeningen.

Ergens
Op de door deze krant eerder gestelde vraag of het niet beter is om aan te haken bij het initiatief van de GooischePas of de Hilversumpas breder te trekken dan alleen de minima, zodat je deze groep niet 'labelt' gaf de gemeente het volgende antwoord. "Je moet ergens beginnen, en wat het college betreft beginnen we klein. Laten we eerst de HilversumPas inrichten voor minima. Zo is het ook afgesproken in het coalitieakkoord."

Afwachten
Vier weken geleden presenteerde wethouder Annette Wolthers de uitgangspunten van de Hilversumpas. De gemeente heeft hierover advies gevraagd aan de Cliëntenraad Hilversum en de Adviesraad Sociaal Domein Hilversum. Omdat beide reacties net binnen zijn, heeft het college nog niet kunnen reageren. Voorlopig is het afwachten wat er met deze input gebeurt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>