Dit jaar twee herdenkingen van de Februaristaking. Zoals de laatste jaren gebruikelijk op de Kerkbrink én voor de eerste keer bij winkelcentrum Seinhorst.
Dit jaar twee herdenkingen van de Februaristaking. Zoals de laatste jaren gebruikelijk op de Kerkbrink én voor de eerste keer bij winkelcentrum Seinhorst. Foto: Bastiaan Miché

Herdenking Februaristaking in nieuw én oud jasje

Algemeen

HILVERSUM - Hilversum telt nu twee herdenkingen van de Februaristaking. Op dinsdag 26 februari staan mensen hierbij op hetzelfde moment stil op de Kerkbrink en bij winkelcentrum Seinhorst. Dit evenement is in een nieuw én oud jasje gegoten.

Samen met een klein clubje betrokken Hilversummers heeft PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge zich de afgelopen tijd ingezet voor de herdenking nieuwe stijl. In de nieuwe opzet ligt de nadruk op educatie en een sterkere verbinding tussen de staking en de geschiedenis van Hilversum.

Eerbetoon
Mede daarom is de herdenking nu terug in Oost; de plek waar het op 26 februari 1941 allemaal begon. De organisatie wil bewust de herdenking in Hilversum-Oost houden als eerbetoon aan de grote rol die deze wijk heeft gespeeld bij de staking, zo luidt de uitleg.

Leeggelopen
"Hier is het eigenlijk allemaal begonnen. Hier stonden de fabrieken: de NSF, de metaalwerkers, de verffabriek, de textielindustrie. Deze fabrieken zijn massaal leeggelopen om te protesteren tegen de Jodenvervolging die door de Duitse bezetters was ingezet. De staking is uiteindelijk via de Groest en het Raadhuis bij het oude raadhuis - nu Museum Hilversum - geëindigd. Maar hier in Oost is het begonnen", verduidelijkt Van Drooge. 

Industrieel erfgoed
De herdenking is bij het NSF kunstwerk op Seinhorst. Dat begint om 17.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Dit kunstwerk is een verwijzing naar het industrieel erfgoed van Hilversum en dan met name de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF). Het volledige programma, inclusief sprekers, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Landelijk nieuws
Vorig jaar kwam de herdenking op de Kerkbrink landelijk in het nieuws. Organisator Arthur Graaff (comité Herdenking Februaristaking Gooi en AFVN-Bond van Antifascisten). De voorzitter van het comité meldde dat media als PowNed, TPO, GeenStijl en WNL niet welkom waren bij de herdenking. Daarop liet burgemeester Pieter Broertjes weten de herdenking niet bij te wonen.

Plaquette
Daarnaast plakte Graaff een plaquette op Museum Hilversum. Daar ontstond vervolgens ook gedoe over omdat hier geen vergunning voor was verleend. Niet veel later is de plaquette weer weggehaald.

Doorstart
"We waren van de zomer al een paar keer bij elkaar gekomen. Niemand was tevreden met hoe het vorig jaar verliep", aldus Van Drooge. "Maar omdat in de nieuwe situatie de rolverdeling nog niet duidelijk was, heeft iedereen iets te lang een beetje op elkaar zitten wachten. Maar nu denken we toch een mooie herdenking te hebben opgezet." 

Tweede herdenking
Ondanks de onvrede van vorig jaar verzorgt de AFVN-Bond van Antifascisten weer een herdenking. Het is de vijfde Gooise herdenking van de Februaristaking van 1941. Volgens Rebekka Timmer, die Graaff helpt met de organisatie, heeft deze bijeenkomst op de Kerkbrink (begin eveneens om 17.00 uur) een meer politieke kleur, terwijl de andere herdenking een meer historische inslag heeft.

Blij
Overigens hebben beide organisaties onderling contact gehad. Het is niet gelukt om de twee herdenkingen aan elkaar te koppelen, maar volgens Timmer kunnen de twee goed naast elkaar. "Wij zijn blij met het tweede initiatief. Hoe meer aandacht, hoe beter", aldus het voormalig SP-raadslid. "Het is mooi dat de traditie, die wij begonnen zijn, wordt voortgezet. Nu wordt er herdacht op twee belangrijke plekken van de Februaristaking in Hilversum: bij het oude raadhuis en in Oost."

Uit de krant