Henk Blok.
Henk Blok. Foto: Bastiaan Miché

'College Hilversum moet met mea culpa komen'

Politiek

HILVERSUM - "Wethouder Arno Scheepers moet namens het college met een mea culpa komen voor het vorige college." Dat is de stellige mening van Henk Blok van Hilversums Belang. De gemeenteraad voorzien van verkeerde informatie is een politieke doodzonde.

Van Blok hoeft Scheepers niet op te stappen. De antwoorden tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening geven hem vertrouwen, maar wel vindt de fractievoorzitter dat de wethouder en zijn collega's nu moeten voorkomen dat de raad nogmaals foute informatie krijgt aangereikt.

De aanleiding hiervoor is het rapport van de Rekenkamer Hilversum, dat vorige week is besproken in de commissie. Het onafhankelijke orgaan heeft onderzoek gedaan naar de totstandkoming van de Uitvaartstichting Hilversum. Daarin is de conclusie dat het vorige B en W in 2016 onjuiste informatie heeft verstrekt aan de politiek voordat het besluit genomen werd. Zo weken financiële cijfers af van elkaar en van de bestaande regels.

Daar is het college het compleet mee oneens. Zij schreef al een verweer van tien kantjes en ook tijdens de commissievergadering bleek dat Scheepers de conclusies totaal niet deelt. Blok vindt het gevaarlijk dat het college de onafhankelijkheid van de rekenkamer betwijfelt en waarschuwt dat de raad straks een besluit moet nemen over het feit dat zij verkeerd zijn geïnformeerd. "Dat is nogal wat", aldus Blok.

Om in de toekomst zo'n ingrijpende beoordeling te voorkomen, komt Hilversums Belang woensdag 27 februari tijdens de raadsvergadering met een amendement waarin het college wordt opgedragen om zich op het financieel-technische aspect te verbeteren. Hilversums Belang stelt voor dat raadsvoorstellen eerst langs de Audit- en Rekeningencommissie gaan voor advies, om zo te toetsen of alles financieel-technisch in orde is.

Morgen meer hierover in de Gooi en Eembode.

Uit de krant