Kees Hogenbirk heeft vier afvalcontainers van de GAD ondersteboven gekeerd.
Kees Hogenbirk heeft vier afvalcontainers van de GAD ondersteboven gekeerd. Foto: Nico Gunning

Regio Gooi en Vechtstreek bundelt initiatieven circulaire economie

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Grondstoffen worden schaarser, terwijl we met steeds meer mensen op de aarde wonen. Onze huidige manier van produceren en consumeren heeft veel impact op ons milieu en klimaat. Om in de toekomst genoeg grondstoffen te hebben, en een gezonde leefomgeving voor iedereen, moeten we toe naar een duurzamere economie. In Gooi en Vechtstreek werken overheden, ondernemers, maatschappelijke instellingen en inwoners samen om de regio 'circulair' te maken.

Duurzaamheid is het startpunt voor een circulaire economie. Fossiele brandstoffen als steenkool en gas blijven zo veel mogelijk in de grond en grondstoffen worden, waar dit mogelijk is, hergebruikt. Daarmee voorkomen we dat grond, water en lucht verder vervuilen en komt er minder CO2 vrij. In de regio hebben steeds meer ondernemers en bewoners elkaar gevonden in circulair leven en ondernemen. Regio Gooi en Vechtstreek heeft alle circulaire initiatieven nu gebundeld op de website www.stroomversnellersgv.nl.

Urban Upcycle
Een van de initiatieven op de website is Urban Upcycle. Bewoner van Gooise Meren Kees Hogenbirk heeft, samen met twee bevriende bedrijfskundigen, een onderzoek gedaan naar de waarde van al het lokale huishoudelijk afval, niet minder dan 100 containers per dag, in de Gooi en Vechtstreek. "We wilden niet alleen de financiële waarde, maar ook de milieu- en maatschappelijke waarde van afval in kaart brengen", legt hij uit. Het drietal heeft daarvoor met toestemming van de GAD vier vuilcontainers ondersteboven gekeerd.

Hogenbirk: "We hebben letterlijk vuile handen gemaakt en dat gaf veel nieuwe inzichten. In de container met huishoudelijke apparatuur vonden wij 25 stofzuigers. Als één het doet, is dat al waardevol, dacht ik. We hebben ze allemaal geprobeerd en 20 stofzuigers werkten gewoon. Als we deze apparaten zouden schoonmaken levert dat niet alleen economische en milieuwaarde op, maar ook maatschappelijke waarde. Hoeveel mensen kunnen we niet aan het werk helpen als we de verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen afval?"

Het liefst ziet de bedrijfskundige uit Naarden een groot winkelcentrum verschijnen waar ondernemers opgeknapte producten uit het huishoudelijk afval voor nieuw gebruik verkopen. "In Zweden bestaat dit al."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant