Burgemeester Broertjes legde dinsdag een krans bij het NSF-kunstwerk.
Burgemeester Broertjes legde dinsdag een krans bij het NSF-kunstwerk. Foto's: Bastiaan Miché
video/foto's

Broertjes: 'Liever boek dan Gerrit Meerbeekstraat'

Algemeen

HILVERSUM - Liever eerst een boek over Gerrit Meerbeek dan de aanstichter van de Februaristaking in 1941 te vereeuwigen met een straat. Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes in 'Het gesprek met' van deze krant in samenwerking met GooiTV.

Daarmee reageert de burgervader op het idee van Arthur Graaff. De organisator van de vijfde Gooise Herdenking Februaristaking 1941 vindt dat de aanstichter van het verzet tegen de bezetter vanwege de Jodenvervolging meer krediet verdient dan nu het geval is.

Boek
Broertjes, die zegt zeer geïnteresseerd te zijn in Meerbeek, ziet liever dat er een boek verschijnt over het leven en de daden van de Hilversummer. Een werk dat hij best zelf wil maken. 

Bootles
Na de hele discussie rondom de Burgemeester Bootlaan is de les voorzichtig te zijn met het benoemen van straatnamen. "Meteen een straatnaam geven daar hebben we onze bekomst van", stelt Broertjes. "Van Boot hebben we geleerd dat we eerst ons huiswerk moeten doen, eerst goed onderzoek moeten doen, alle hoekjes en gaatjes bekijken om te kijken wat er ook allemaal na de oorlog gebeurd is met deze meneer Meerbeek. Wie weet waar dat eindigt. 

Herdenking
De burgemeester was gisteren aanwezig bij de herdenking van de Februaristaking in Oost. Bij het NSF-kunstwerk bij winkelcentrum Seinhorst stonden tientallen mensen stil bij het protest tegen de Jodenvervolging. Tegelijkertijd was er een herdenking op de Kerkbrink (zie laatste twee foto's), waar zo'n twintig mensen luisterden naar speeches van onder meer Graaf, activiste Rebekka Timmer en Jazie Veldhuyzen van BIJ1.

Bundelen
Dat er twee herdenkingen op het zelfde tijdstip waren betreurt de burgemeester. In 2020 hoopt hij dat beide organisaties de krachten wel kunnen bundelen. "Ik hoop dat we de zaak nu weer een beetje op de rit krijgen, zodat we volgend jaar een gezamenlijke herdenking kunnen organiseren."

Boy Scholte maakte een korte reportage van de herdenking nieuwe stijl in Oost. Het filmpje is hieronder te zien:



Uit de krant