Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse markt wijkt uit bij grote evenementen

Cultureel

HILVERSUM - De Hilversumse markt wijkt bij grote evenementen, zoals de kermis en muziekfestivals, uit naar de Groest en Stationsstraat. "Door een alternatieve locatie aan te wijzen, waarop de markt tijdens grotere evenementen staat, wordt het Marktplein een volwaardig markt- én evenementenplein", is de uitleg van het college van burgemeester en wethouders. 

Kleinere evenementen passen nog steeds naast de warenmarkt. Wethouder Wimar Jaeger: "Voor de zowel de grotere evenementen als voor de warenmarkt is de huidige indeling niet ideaal. Het is altijd passen en meten als beide partijen er tegelijk actief zijn. Bovendien vinden hulpdiensten een dergelijke opstelling te risicovol. Dat geldt ook voor de locatie van de kermis, deels op het Marktplein en deels op de Groest. Dat biedt weinig ruimte om voldoende aansprekende attracties te trekken. Met de verplaatsing komen er meer mogelijkheden."

Het college wijst de locatie Groest (tot aan Prins Bernhardstraat), Stationsstraat (van Schapenkamp tot aan Naarderstraat), Naarderstraat (van Stationsstraat tot aan Langgewenst) en Langgewenst (parkeerterrein) aan als alternatieve locatie voor de markt. De markt zal hier tijdens grotere evenementen staan, met een maximum van twee woensdagen en vier zaterdagen per jaar. De overige 98 marktdagen in het jaar staat de markt gewoon opgesteld zoals iedereen dat gewend is.

Het Marktplein is het enige plein dat qua omvang geschikt is voor grotere evenementen, vindt de gemeente. Niet voor niets zijn hier destijds voorzieningen voor aangebracht. Dat het plein nu onvoldoende kan worden gebruikt voor grotere evenementen betekent dat minder evenementen kunnen worden georganiseerd, terwijl evenementen voor de levendigheid en aantrekkelijkheid van het centrum en de stad als geheel essentieel zijn.

De huidige opstelling waarin markt en evenement tegelijk op het Marktplein zijn kan nog steeds gebruikt worden voor middelgrote evenementen. Jaeger: "We hebben goed gekeken naar de mogelijkheden en overlegd met de marktondernemers. Zij willen natuurlijk het liefst altijd op de gebruikelijke wijze op het plein staan, maar begrijpen dat er soms ook ruimte moet zijn voor mooie evenementen waar hun eigen klanten ook graag naar toe gaan. De wijzigingen zijn uitgebreid met de marktcommissie besproken en dinsdagavond aan de marktondernemers toegelicht."

Uit de krant