Burgemeester Broertjes oberhandigt de onderscheiding aan Carel Bikkers jr.
Burgemeester Broertjes oberhandigt de onderscheiding aan Carel Bikkers jr. Foto: Bastiaan Miché

Eindelijk, precies 77 jaar later, krijgt Hilversummer 'zijn' onderscheiding

Cultureel

HILVERSUM - Beter laat dan nooit: nabestaanden van Hilversummer Carel Bikkers kregen woensdag, 77 jaar na zijn dood, postuum het Oorlogsherinneringskruis overhandigd.

Ze leken sprekend op elkaar: Jan en Carel Bikkers. Geboortedatum: 15 december 1915. Beiden vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Japanners. Jan overleefde uiteindelijk de oorlog. Carel sneuvelde op 27 februari 1942 op 26-jarige leeftijd als marineman en opvarende van Hr. Ms. Java bij de Slag in de Javazee.

Tekst gaat onder foto verder. 

Jan en Carel Bikkers. 

Woensdagmiddag kwam een groot aantal nabestaanden van de in Hilversum geboren Bikkers naar het raadhuis. Daar kregen zij postuum het Oorlogsherinneringskruis overhandigd. Ook krijgt Bikkers een plek in het register waar de namen van de Hilversumse oorlogsslachtoffers zijn ingeschreven.

En dus was het een bijzonder moment voor de familie, weet ook initiatiefnemer Carel Bikkers jr., zoon van Jan Bikkers. Waarom is het precies 77 jaar na dato zo belangrijk dat zijn oom alsnog deze waardering krijgt? "Omdat mijn vader zei dat hij hem wel heeft gehad, maar Carel niet", is het duidelijke antwoord.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant