QPark stapte in 2016 al naar de rechter.
QPark stapte in 2016 al naar de rechter. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum trekt zaak tegen parkeerexploitant in

Buurt / wijk

HILVERSUM - Aan een langdurig slepende juridische kwestie komt een einde. De gemeente heeft besloten de zaak tegen QPark in te trekken. Dat moet geen gevolgen hebben voor de parkeerders, aldus de gemeente, want eind 2018 is al besloten de tarieven te verhogen in de eigen parkeergarages.

De twee leefden al sinds 2015 in onmin met elkaar toen de raad in september besloot de gemeentelijke parkeergarages Gooiland, De Gooische Brink en De Leeuwenhoek aan te wijzen als ‘economische activiteit van algemeen belang’, waardoor de gemeente de parkeergelegenheden onder kostprijs kon aanbieden. Het idee achter dit besluit was om Hilversum betaalbaar te houden voor autobezitters en met het gunstige tarief hoopte de politiek dat het blik zo veel mogelijk in de garages omt te staan in plaats van op straat.

QPark stapte in 2016 naar de rechter omdat het bedrijf vindt dat dit oneerlijke concurrentie is. De Rotterdamse rechtbank stelde QPark eind juni in het gelijk. Hilversum heeft afgewacht - omdat dit soort zaken in meerdere gemeenten speelt, zoals in Hengelo - of zij in hoger beroep gaat. Op advies van het advocatenkantoor ziet de gemeente of van verdere juridische stappen, want zij ziet ‘onvoldoende aanknopingspunten voor een geslaagde beroepsgang’.

Volgens de gemeente heeft dit voor de automobilisten die hun auto parkeren in een van de drie gemeentelijke parkeergarages geen gevolgen. Eind 2018 is al besloten de tarieven te verhogen van 2 euro per uur naar 2,40 euro per uur. Dat is per 1 januari 2019 ingegaan. Dit was een reactie op de uitspraak van de rechter. “Met deze prijsstijging hebben we voldaan aan de Wet Markt en Overheid, omdat de kosten nu volledig gedekt worden door de inkomsten", is de uitleg.

Uit de krant